Radili kao sezonci, spavali u ćumezu i onda posadili voće koje niko drugi nema: Sada su najveći proizvođači u zemlji

Radili kao sezonci, spavali u ćumezu i onda posadili voće koje niko drugi nema: Sada su najveći proizvođači u zemlji

Danas ćemo spomenuti voje mladih ljudi koji su u ljetnoj sezoni išli raditi u Istru, a u pitanju su Ivana i Matija Panić koji dolaze iz sela između Nove Gradiške i Slavonskog broda. Tamo nisu imali baš najbolje uslove pa umjesto da spavaju u nekoj normalnoj sobi, oni su spavali u nekakvom ćumezu gdje su se odlagale stvari, te kada bi doša zima onda bi oni odlazili u Austriju.

Sve to što su oni zarađivali nisu trošili na provod i na druge stvari nego su oni kupovali slavonske njive sa nadom da će imati nešto svoje. Uz zajedničko ulaganje su uspjeli otvoriti 2014. godine poljoprivredno gazdinstvo.

Tako su odlučili da posade nešto što drugi baš i nemaju, a to su dunje, a tako su mislili da će stati na 300 sadnica, ali ipak tu nisu stali pa su posadili još hiljadu, pa onda opet dvije hiljade i samo su nastavili.

Kada voćnjak bude u punom rodu, onda će biti oko 50 do 60 tona dunje po hektaru, a Panići su najveći proizvođači toga voća u Hrvatskoj, te izvoze u Italiju i Sloveniju uglavnom, te samo manji dio ostaje u Hrvatskoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *