O nama - Atraktivno Online

O nama

Ko smo mi i koji je nas cilj? – Atraktivno Online

Nas cilj je promocija Bosne i Hercegovine, njenog naroda, tradicije, historije i kulture bastine.

Ko su dobri Bosnjani, autohtoni narod Bosne i Hercegovine?

Bošnjani (Bošnjani; jednina muškog roda: Bošnjanin / Bošnjanin, ženski rod: Bošnjanka / Bošnjanka; latinski: Bosniensis), što znači Bosanci, arhaično je ime koje potječe iz srednjeg vijeka, za stanovnike Bosne. Ime se koristi i može se naći u bosanskim pisanim spomenicima iz tog perioda, koji se u mletačkim izvorima pojavljuju najranije u 12. stoljeću, prema istraživanju odnosa između Bosne i Venecije od strane povjesničara Marka Šunjića, i drugim dokumentima najmanje do početka 16. stoljeća i osmansko osvajanje i stabilizacija moći.

 

Demonim Bošnjani pojavljuje se u srednjovjekovnim državnim dokumentima (poveljama) u stranoj i/ili bosanskoj prošlosti, pisanim bosanskom ćirilicom, od 12. stoljeća, a koristi se u odnosu na bosansko plemstvo srednjovjekovne Bosne, njihove podanike, na svjedoke u sporovima, testamenti, odredbe, njihova rodbina i srodnici itd. Najviše su ga koristili bosanski velikaši i tantijemi u poveljama, a među posljednjima su ga koristili kao bosanski kralj Stjepan Tomašević, prije osmanskog osvajanja Bosne.

Pojavljujući se u brojnim dokumentima iz tog perioda, često je bio povezan sa riječju Dobro (“Dobri”). Na primjer, u dokumentu Stjepana Ostoje iz 1417. godine spominju se i nostri boni Bosnensi, a isti izraz koristi se u dokumentu iz 1419. godine Stjepana Ostojića.  Ćošković datira termin Stjepanu II Kotromaniću (1322–53).  Sintagmu “Dobri Bošnjani” ) koja se u historijskim dokumentima (poveljama) pojavljuje kao društvena i etička kategorija, historičar Srečko Džaja odnosi se na sličnu sintagmu “boni homines”.

“Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.” – A.I.

Prof. Ramo Ahmetagic

Dugogodisnji kolumnista online portala i pisac dvije knjige

Atraktivno Online

Kontaktirajte nas

Imate upit, pitanja ili sugestije? Pisite nam putem kontakt forme ili direktno na email adresu ispod, a mi cemo vam odgovoriti u najbrzem mogucem roku.

kontakt@atraktivnoonline.com