Galerija - Atraktivno Online

Galerija

Visit B&H

Uzivaj u prelijepim galerijama koje smo pripremili samo za Vas

Bosna i Hercegovina je naseljena barem od gornjeg paleolita, ali trajno naselje ljudi tragovi datiraju još iz neolita, tokom kojeg vremena su je naselile kulture poput Butmira, Kaknja i Vučedola. Nakon dolaska prvih Indoeuropljana, naselilo ga je nekoliko ilirskih i keltskih civilizacija. Kulturno, politički i društveno, zemlja ima bogatu, ali složenu istoriju, koju su prvi naselili južnoslovenski narodi koji danas naseljavaju to područje od 6. do 9. vijeka.

U 12. stoljeću osnovana je Banacija Bosne, koja se u 14. stoljeću razvila u Kraljevinu Bosnu, nakon čega je pripojena Osmanskom carstvu, pod čijom je vlašću ostala od sredine 15. do kraja 19. stoljeća.

Osmanlije su donijele islam u regiju i promijenile veliki dio kulturnog i društvenog izgleda zemlje. Nakon toga je uslijedilo pripajanje Austro-Ugarskoj monarhiji, koje je trajalo sve do Prvog svjetskog rata. U međuratnom periodu Bosna i Hercegovina je bila dio Kraljevine Jugoslavije, a nakon Drugog svjetskog rata dobila je puni status republike u novoj formirana Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.

Nakon raspada Jugoslavije, republika je proglasila nezavisnost 1992. godine, nakon čega je uslijedio bosanski rat, koji je trajao do kraja 1995. godine i kulminirao Dejtonskim sporazumom. Zemlja je dom tri glavne etničke grupe ili, službeno, konstitutivnih naroda, kako je navedeno u ustavu. Bošnjaci su najveća grupa