Srebrenik - S razlogom nosi epitet "kraljevski grad"

Srebrenik – S razlogom nosi epitet “kraljevski grad”

Grad Srebrenik krasi epitet:“ kraljevski“. Historija koja se prožima kroz grad na rijeci Tinji opravdava isti. Pri spomenu na Srebrenik, obično se sjetimo tvrđave koja je jedan od najočuvanijih nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini. Stari grad Srebrenik, tvrđava poznata i kao „Tvrđava Srebrenik“ ili „ Srebrenička kula“ bila je dom kralju Stjepanu II Kotromaniću. Datira iz 1333. godine. Mjesto koje jednostavno nezaobilazno za vrijeme posjete Sreberniku. Istraživanje tvrđave će vas vratiti stoljećima unazad. Razumjet ćete i osjetiti bajkovitost koja je tu prisutna.

Ta bajkovitost je prisutna i u samom imenu grada. Da li znate legendu o samom imenu grada? Sada ćemo vam je ispričati. Nekada davno, tri kraljice su se nadmetale u tome koja će sagraditi najljepši grad. Jedna kraljica je sagradila Gradačac, druga grad na Sokolu, a treća je rekla da je njen grad sjajan, kao od srebra. U blizini Srebrenik se ne nalazi nalazište srebra, ako ste na to pomislili. Legende se uvijek vezuju za neko mjesto, neke građevine. Neke su lijepe, neke nas nasmiju, a neke mogu biti i tužne. Kako god, uvijek na neki poseban način upotpune informacije koje ste spremni usvojiti.

 

Zanimljivo je koliko su dugo te legende očuvane, koliko generacija ih je već prenijelo i na kraju su te legende došle do nas. Mislimo da je to itekako interesantno. Osim bajkovite tvrđave, možete posjetiti i druga mjesta te uživati u obilasku grada. U kompleksu starog grada se možete upoznati sa tradicijom starih zanata, a u blizini se nalazi i mali zoo vrt kome se najviše raduju djeca. Najmlađi mogu da uživaju u društvu ponija i magaraca.
Tvrđava je nekako uvijek bial simbol odanosti, ljubavi, pa je primjetno damladi iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja, biraju tvrđavu za mjesto na kojem će razmijeniti ljubavne zavjete. Primjetno je da Srebrenik ima sve širu turističku ponudu i privlači sve više turista. Složit ćete se da se na tom mjestu stvore zaista nestvarne fotografije.

Grad nudi i ostale zabavne sadržaje. Zabavit ćete se i vi, ali i društvo koje vodite. Također, na Majevici se nalazi planinarski dom:“ Lipici“ koji osim vikendskog smještaja nudi i zabavni sadržaj. Na putu prema Ormanici možete posjetiti restoran i bazene na Orionu, a ukoliko ste raspoloženi za pecanje ili roštiljanje, posjetite jezero:“ Ribarska priča“. Turistički kompleks“Orion“ nudi i terene za odbojku, košarku i mali nogomet, tenis. U blizini turističkog kompleksa „Orion“ se nalazi i Etno-eko dvorište: “ Marojević“ smješteno u Gornjim Hrgovima. Tu možete vidjeti značajnu zbirku starina vezanih za ovaj kraj koje će vam domaćini rado pokazati. Odlična preporuka je i za ručak gdje možete probati mnoštvo tradicionalnih jela, posebno jela ispod sača, ali izabrati nešto iz bogatog ribljeg menija. Domaćini mogu organizovati planinarenje ili vožnju bicikla, tako da i ćete usput potrošiti i kalorije od ručka. Naravno, ako želite.

Još jedno odlično mjesto za ručak i konak jeste motel „Šumski raj“ koji je smješten u Gornjim Hragovima. Tu mžete probati mnoštvo specijaliteta od ribe. Svi će vam prvo preporučiti triblju čorbu kojim se porodica Babić koja upravlja motelom voli pohvaliti. Ono što još moćete da rpobate iz bogate ponude jesu pastrmka sa žara ili kotleti svježeg šarana. U centru Srebrenika se nalaze brojni ugostiteljski objekti, te trgovine. Tako da ćete uživati u gastronomskoj ponudi, ali i kupovini.

Možete iskoristiti vrijeme, te odlučiti se za neko od tradicionalnih jela. Svako mjesto ima svoj način pripreme, tako da možete uporediti mjesta i razmisliti gdje ste to jeli najbolja tradicionalna jela. Šta mislite o tome? U vsakom slučaju, složit ćete se da Srebrenik itekako ima dosta toga za ponuditi. Svako će pronaći ono što mu odgovara. Odaberite način na koji ćete se zabaviti, ali i odmoriti. Srebernik će se svidjeti svima, bez obzira na generaciju kojoj pripada.

Kada slušate utiske posjetioca, čut ćete razne epitete koje udjeljuju ovom gradu. Jednostavno će oduševiti svakog posjetioca. Posebno one koji vole historiju jer će im obilazak Starog grada biti poput vremeplova koji će ih odvesti u davni period. Mnogi Srebenik zovu i bajkovitim kamenim gradom. Iz priča posjetioca ćete spoznati fasciniranost koju su osjetili i poželjet ćete da što prije i vi posjetite taj vremeplov i doživite priče koje grad pripovjeda.

https://www.youtube.com/watch?v=d3nCnBuBc88&ab_channel=DestinationHamzic

Srebrenik je grad koji može dosta toga ponuditi, tako da ćete sigurno uživati u obilasku. Upoznat ćete se sa kulturom i historijom kojoj je grad svjedočio, ali i pričama koje grad priča. Posjeta ovom gradu će vam svakako biti zanimljiva i vjerujemo da ćete željeti što prije vratiti se i opet proći putovanje kroz srednjovjekovnu Bosnu. Kao što smo već rekli, sa razlogom ovaj grad krasi epitet :“kraljevski“. Bosna i Hercegovina ima mnoge ljepote za ponuditi, te bismo se trebali više informisati o istim. Često ne budemo svjesni toga šta zapravo gradovi koje se nalaze u Bosni i Hercegovini nude, čak i u slučaju kada je riječ o gradovima koji se nalaze blizu nas. Bosna i Hercegovinaima itekako bogatu historiju i priču koju vrijedi čuti, baš kao i Srebrenik jedan od njenih kraljevskih gradova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *