Tešanj - Mjesto gdje se ukrštaju prošlost, sadašnjost i budućnost

Tešanj – Mjesto gdje se ukrštaju prošlost, sadašnjost i budućnost

Sljedeći grad koji biste trebali staviti na listu gradova koje trebate posjetiti jeste Tešanj. Tešanj je još jedan od gradova Bosne i Hercegovine sa dugom historijskom pričom. Svako ko dođe u Tešanj, poželi se što prije vratiti, a sada ćemo nešto malo reći o Tešnju.

Tešanj je smješten uz rječicu Tešanjku. Nalazi se između centralne i svjeveroistočne Bosne i Hercegovine. Tešanj nije grad koji ćete, da kažemo „usputno“ posjetiti. U Tešanj morate doći sa željom.
Ono što se prvo zapazi pri ulasku u Tešanj jeste velika tvrđava, Stari grad ili Gradina. Posjeduje veliku Sahat-kulu koja je jedna od rijetkih koja radi. Pokazuje tačno vrijeme. Tvrđava čuva svoj grad i jedan je od najznačajnijih spomenika prošlosti. Iliri su izgradili svoju prvu utvrdu tu u Tešnju, Rimljani su je srušili i izgradili novu. Slaveni su opet rušili i gradili svoju.

Za vrijeme kasnog srednjeg vijeka, tvrđava je postala dvor. Osmanlije su Tešanj osvojile dva puta, a osim njih osvojili su ga i Mađari i Austrijanci, a veliki vojskovođa Eugenije Savojski je spalio Tešanj, ali ipak nije osvojio tvrđavu. Tvrđava se zajedno sa Gazi Ferhat-begovim mezarom i džamijom danas nalazi na listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Tvrava ima površinu od čak 6300 metra kvadratnih, bedemi imaju obim od 400 metara. Ono što je čini još impresivnijom jeste da datira iz nekoliko vremenskih epoha.

Tvrđava je u stanju koje nudi potencijal za održavanje raznih manifestcija. Tako da se tu povremeno održavaju i koncerti. U tvrđavi možete vidjeti i muzejsku postavku. Možete uživati u prelijepom pogledu, ali također možete naručiti kafu, sok, te dobiti kustosa koji će vam ispričati nešto više o historiji tvrđave i provesti vas kroz muzej. Do tvrđave dolazite iz čaršije. Kaldrmom ćete doći do tvrđave, ali trebate paziti jer ulica otvorena za saobraćaj. Sahat kula koju smo prethodno spomenuli datira iz 17. stoljeća, u periodu kada se tvrđava počela razvijati.

Izgrađeno je ukupno 21 sahat kula u Bosni i Hercegovini, a kao što smo već rekli, jedna je od rijetkih koja i danas radi je tešanjska. Poklon je od Fehim-bega Smailbegovića, a visoka je 18.5 metara. Iskoristite priliku i posjetite Eminagića konak. Ovaj konak pripada grupi najstarijih i najljepših objekata ovog grada. U ovom konaku je do osamdesetih godina prošlog stoljeća živjela porodica Eminagić. Porodica Eminagić je porodica bogatih trgovaca i veleposjednika. Konak je izgrađen prije 1860. godine. Nakon porodice Eminagić, konak je propadao, a na kraju je devastirani objekat otkupila opština Tešanj i renovirala.

Ovo je muzej i dočarati će vam način života ljudi proteklih vijekova. Sobe su uređene na način da ćete imati osjećaj da putujete kroz prošlost. Imat ćete zaista poseban osjećaj dok koračate kroz kuću. I da, na sprat se penjete bosi. Zanimljiva informacija je i a da je u Tešnju prije više od 150 godina održana prva pozorišna predstva u Bosni i Hercegovini. Učitelj Stevo Petranović je postavio pozorišne daske uz pomoć graana i odigrao „Juditu“.
U jednoj od prostorija možete vidjeti i fotografiju Emine Eminagić Hercegovac, značajne partizanke u Drugom svjetskom ratu koja je odrasla baš u toj kući.

Mezar Muse Ćazima Ćatića – Pjesnik je bio rođen u Odžaku, a majka mu je bila iz Tešnja, te je u Tešnju proveo dosta vremena. Tešanj je pjesnik doživljavao kao najviše svetište svog pjesničkog života i mladosti. Tako je i sam rekao. Uvijek možete nekoga od stanovnika pitati za neke zanimljivosti, rado će vam ih ispričati.

Grad je veoma uređen i čist. Osjetit ćete mir koračajući njegovim ulicama. Vidjet ćete minarete džamija, ali i crkvene tornjeve. Obiđite i Biblioteku, Muzej, te Centar za kulturu i obrazovanje. Tešanj nudi i razne savemene sadržaje, poput bazena, streljane, igrališta. Prošetajte gradom, kupite nešto u prodavnicama i probajte neko tradicionalno jelo. Tešanjska čaršija je bila poznata po zannatlijama. U Tešnju je u 17 i 18. stoljeću bilo prisutno oko 40 zanata. Obućarski zanat je ipaknekako bio glavni, tako da je u 17 stoljeću bilo mnogo obućarskihradnji u čaršiji. Tešanj je sjedište mnogih provrednih polja, a proizvodi se plasiraju na sve kontinente.

Mnogi se slažu da je Tešanj grad koji predstavlja mjesto gdje se ukrštaju prošlost, sadašnjost i budućnost. Vjerujemo da će vam ovaj grad prirasti za srce. Često napomenemo kako Bosnu i Hercegovinu treba bolje upoznati. Država sa bogatom historjim koja ima mnogo toga za ponuditi. Često nismo svjesni kakva se historijska bogatstva i priče kriju u susjednim gradovima. Često nismo upoznati ni sa time šta zapravo naš grad, varoš, selo, nudi. Kakvu priču iza sebe krije. To se svakako treba promijeniti. Mnogo je toga za istražiti, mnogo je toga za doživjeti.

Poseban osjećaj jeste doći, posjetiti određeno mjesto i njegovu kulturu, narod koji tu živi. Ne može se sve dočarati putem riječi ili slika koje gledamo. Potrebno je prošetati tim ulicama, stati ispred spomenika i doživjeti taj vremeplov koji ta mjesta nude. Nekada se desi da prođemo nekom ulicom, pored nekog objekta, a nismo ni svjesni koliko je to mjesto bogato i koliko priča i vremena krije. Zato dobro obratimo pažnju, zapamtimo neke stvari i probajmo zamisliti kako je to nekada bilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *