Sanski most - Sadrži nekoliko "prirodnih dragulja"

Sanski most – Sadrži nekoliko “prirodnih dragulja”

Sanski most nudi brojne prirodne ljepote, znamenitosti koje vrijedi posjetiti. Osvrnut ćemo se na neka mjesta koja Sanski Most ima u ponudi. Ukoliko volite planinarenje, odličan izbor vam je odlazak na Mulež i Grmeč. Rijeka Zdena je nestvarno bistra rijeka, pravi dragulj koji izvire pod Grmečom. Tako da možete posjetiti i taj dragulj. Možete zaviriti i u stare tvrđave poput tvrđave Kamengrad, Kamičak, a možete obići Šušnja, Korčanicu, te rimski most u Starom Majdanu. Na taj način iskusite jedna način putovanja kroz prošlost. Kako vam to zvuči?

Vodopad Blihe

Vodopad Blihe je još jedno od blaga ovog grada. Nalazi se na oko 15 kilometara od Sanskog Mosta. Uređenom stazom možete doći do samog vodopada. Tu se nalazi i ugostiteljski objekat u kome možete nešto popiti ili pojesti. Možete pojesti i ribu. Također se nalazi i igralište na kojem će djeca moći da se igraju. Ovaj vodopad odlikuje to što spada među najveće vodopade ovog područja, sa 60 metara visine. Naziva se još i „Blihin skok“.

Rijeka Bliha je veoma čista, a toga su pokazatelj i brojni riječni rakovi. Stazom se spistite i do mlinova, to će također biti pravi doživljaj. Veseli mlinar će vas dočekati, te održati vam i čas mlinarstva. Tu se prave ručno drvene kašike koje mlinar prodaje na licu mjesta, a u mlinu možete da kupite i kukurzno brašno. Gledate kako se melje i kupite ga. Obično se uz neke simbole vezuju i određene legende. Jedna legenda koja se prepričava jeste o nastanku imena tih nestvarno lijepih rijeka, rijeke Blihe I Zdene. Legenda kaže da su nekada davno na tom području živjele sestre koje su bile nestvarno lijepe. Njihova ljepota je bila nadaleko poznata.

Njih dvije su bile sestre blizankinje i imale su dva brata blizanca. Njihova porodica je bila veoma bogata. Braća su jednog dana došla na ideju da vjenčaju svoje sestre kako bi zadržali svoje bogatstvo. Sestre nisu mogle da dopuste takav grijeh, pa su okončale svoje živote. Preme legendi, jedna je skočila sa jedne strane planine, a druga sa druge strane planine. Baš na tim mjestima su potekle dvije rijeke: Bliha i Zdena, a bile su lijepe baš kao što su i one bile lijepe. Neke legende su lijepe, neke tužne, a neke malo i strašne. Ovo jedna od tih tužnih legendi. Primjetili ste da se za dosta mjesta vežu određene legende koje se prenose sa generacije na generaciju.

Vrelo Dabra i Dabarska pećina

Dabarska pećina je uvrštena na listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Sanski Most posjeduje 14 velikih pećina, a desetine manjih. U blizini Dabarske pećine se nalazi izvor rijeke Dabar. Ovaj izvor svakog oduševi, a svi se slažu da je boja nestvarna. I da, voda je pitka. Kada je riječ o Dabarskoj pećini, ona je stanište čovječije ribice.

U gradu posjetite neki kafić, restoran. Probajte neko od tradicionalnih jela,a mnogi savjetuju da se u Sanskom Mostu proba jagnjetina. Navest ćemo još neka jela koja možete probati dok ste u Sanskom Mostu. Kvrguša je jelo Krajine, a predstavlja tijesto na koje se stavljaju piletina i pavlaka. Piletina pravi kvrge pri vrhu, dok se jelo peče, tako da je nastalo to ime krvguša. Kljukuša se pravi od brašna, soli i vode, peče u tepsiji, a onda prelije kajmakom, jogurtom ili sirom. Može se dodati i bijeli luk. Tradicionalnu bosansku supu tarhanu možete ovdje jesti, a u Krajini je zovu trahana.

Što se ostalih aktivnosti tiče, možete se voziti u turističkom čamcu, a za avanturiste je moguć i panoramski let iznad grada. Puno je toga što Sanski Most ima za ponuditi. Ovdje smo naveli neke od simbola. Posjeta Sanskom Mostu će na vas ostavit snažan utisak i vjerujemo da ćete poželjeti ponovo doći u Sanu. Često kažemo kako Bosna i Hercegovina ima dosta toga za ponuditi i dosta toga za istražiti. Trebali bismo se truditi da se edukujemo o historiji, prirodnim ljepotama koja se nalaze u Bosni i Hercegovini. Posebno ako je to država iz koje smo.

Dešava se da živimo u nekom gradu ili smo u prolazu, a nismo svjesni šta taj grad krije. Ne samo grad. I manja mjesta kriju svoje priče, svoje ljepote koje čekaju da budu istražene. Da ih se spozna. Nekako je žalosno da se prođemo pored nekog spomenika, a da ne znamo zašto se on nalazi tu, koja priča se iza njega krije. Nadamo se da će se stvari promijeniti i teći u boljem pravcu, te će se određeni potencijali moći iskoristiti na pravi način.

Osim edukacije o historijskom naslijeđu, kulturi, trebamo se itekako edukovati o očuvanju okoliša. Nažalost, sve češće i češće smo svjedoci nemara prema okolini. Pravo bogatstvo nudi priroda, samo što mi njene blagodati često ne znamo iskoristiti ili ih potcjenjujemo. Nadamo se a će sve biti bolje u tom pogledu. Također, opet ćemo dodati da je Sanski most pravi dragulj i da biste taj dragulj trebali da vidite. Svako ko dođe u Sanu, bude oduševljen, tako da vjerujemo da ni vi nećete biti izuzetak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *