Ujutru napravite najbolju kafu, evo u čemu je tajna - Razbudit će vas iste minute

Ujutru napravite najbolju kafu, evo u čemu je tajna – Razbudit će vas iste minute

Kakvog ukusa je kafa neće zavisiti samo od zrna i kvaliteta nego će i važnu ulogu imati izbor džezve, gdje su istraživanja pokazala da je određenim metalima potrebno više vremena da se zagriju, što je veoma bitno kada se priprema ovaj napitak.

Najbolje bi bilo kada bi koristili samo svježe pečena i svježe mljevena zrna, a kako bi napitak uvijek bio ukusan, onda je potrebno kafu čuvati poslije pečenja ne duže od mjesec dana i poslije mljevenja ne duže od sedam dana.

Sve što budu zrna kafe sitnija, onda će da bude bolja aroma i ukus, a kako bi dobili bolji ukus, onda je potrebno da kafu zapečete nekih 30 sekundi prije nego što je prelijete vrelom vodom i za ovaj trik vam je porebno dvije džezve. U jednoj ćete da prokuhate vodu, a u drugoj ćete da zapečete kafu, pa samo pazite da ne prepečeete kafu jer će onda da postane gorka i neukusna.

Kafu je potrebno kuhati na laganoj vatri i ne trebate dozvoliti da proključa na ringli, pa tako čim se bliži tački ključanja onda je potrebno odložiti džezvu i pustiti da se kafa skuha u zagrijanoj vodi.

Pravi ljubitelji kafe praktikuju da je vrate tri puta na vatru, pa tako treba da u ključalu vodu sipate mljevenu kafu, da je vratite na ringlu na par sekundi i onda sklonite i promiješate, pa taj postupak ponovite još dva puta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *