Rijeka Neretva

Rijeka Neretva

Rijeka Neretva se prostire na dužinu od 230 kilometara i ona najvećim dijelom protiče kroz Bosnu i Hercegovinu, što čini 208 kilometara, a ona jednim manjim dijelom, tačnije 22 kilometra protiče prije ušća u Jadransko more kroz Hrvatsku.

Ona je najduža pritoka Jadranskog mora sa istočne obale, dok ona sa svojim pritokama čini jednu veoma lijepu prirodnu cjelinu i jedinstven ekosistem. Isto tako ona izvire u planinskim predjelima visoke Hercegovine, te ona sa velikim dijelovima svoga toka ima odlike planinske rijeke.

Neretva zapravo izvire na jednom malom brdu koje se zove Gredelj, a tu se pojavljuje kao malo vrelo, te se uljeva u više manjih vrela gdje gradi rijeku. Sve od izvora do Uloga ona teče prema zapadu pa je i planinskog tipa. Ona tek postaje rijeka ravničarskog tipa gdje ulazi u prvi grad korz koji ona protječe, a to je Konjic, te se tu širi u Jablaničko jezero.

Neretva isto tako nudi rafting koji je avanturistički sport, a veoma odličan za sve generacije, te je rijeka Neretva brza, bistra i zelena, a što je najvažnije jeste da je čista. Ona je čak čista do te mjere da se tamo gdje se održava rafting u samom kanjonu rijeka može čak da pije direktno iz korita.

Neretva je planinska rijeka koja malo prije grada Konjica prolazeći kroz duboki kanjon ona pruža veliki doživljaj kod svih raftera koji se žele dobro zabaviti i koji vole, te cijene prirodne ljepote zemlje.

Rafting na ovoj rijeci počinje u dolini Glavatičeva, pa se završava u Konjicu i to omogućava rafterima nekih 23 kilometra rijeke, gdje mogu da uživaju gledajući u kanjone koji su ukrašeni sa vodopadima pored malih plaža i bistrih pritoka.

Kada se ide na rafting, onda se spušta kroz kanjon Neretve i tu se ide do sela Džajići gdje se mogu da vide nevjerovatni prizori prirode. Može se reći da je i jedna od najvećih atrakcija koja ide preko rijeke Neretve stari most u Mostaru koji jenapravljen čak 1566. godine kako se procjenjuje. Stari most je veoma poznata atrakcija svim građanima Bosne i Hercegovine, ali i šire, te on ima izražen luk širok četiri metra i 24 metra visine nad rijekom Neretvom.

O ovoj rijeci se mogu pričati samo najljepše stvari i teško da se ljepote prirode koje nudi rijeka Neretva nekome ne bi svidjele. Građani se trude da održe ovu rijeku čistom i zbog toga je veoma bitno da svi budu ekološki savjesni kada je u pitanju jedna prirodna ljepota kao što je to rijeka Neretva i sve te razne mogućnosti koje ona nudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *