Boračko jezero

Boračko jezero

Za državu Bosnu i Hercegovinu se može reći da je ona širom svijeta poznata po raznim prirodnim ljepotama i koju krase razna divna jezera, rijeke, te planine. Upravo sve to je i ono što privlači turiste u velikom broju iz raznih krajeva svijeta, a koji dosta cijene prirodna bogatstva.

Kada se govori o Boračkom jezeru, onda se može reći da je to jezero jedan od prirodnih bisera Hercegovine i koje sa svojom ljepotom sve ljude iznenadi. Postoje razni vidikovci kada se penjete na put koji vodi ka Boračkom jezeru, a tako je preporuka da malo zastanete i uživate u pogledu na jezero i na brda koja se nalaze u okolini.

Turisti iz svih kontinenata dolaze na ovo jezero, a veoma često je i omiljeno izletište od građana Sarajeva, Konjica ili Mostara, dok se ovo jezero nalazi na sjeveroistočnoj strani planine Prenj i na nadmorskoj visini od 405 metara.

Boračko jezero krasi oblik elipse, a ono je dugo 786 metara i široko je 502 metra, dok je dubine oko nekih 14 metara i smatra se jednim od najljepših prirodnih jezera u Bosni i Hercegovini.

Ovo je idealno mjesto za porodicu i za odmor u prirodnom okruženju, dok razni sadržaji koji mogu da se pronađu na ovome jezeru mogu da učine svačiji boravak nezaboravnim. Brojni posjetioci dolaze na Boračko jezero kako bi kampovali i proveli svoj godišnji odmor tamo, a isto tako postoji i mnogo drvenih apartmana ili bungalova gdje možete da se smjestite.

Tu se također nalaze razna mjesta za roštilj ili vožnja pedalinom koja može da bude uzbudljiva i opuštajuća.

Ovo je jedna posebna atrakcija grada Konjica i ono je najveće planinsko jezero Bosne i Hercegovine koje je ispunjeno sa zelenom crnogoričnom i bjelogorinom šumom. Samo nekih dvadeset kilometara je udaljeno od Konjica i mnogi sadržaji na jezeru se nalaze koji mogu da vaš boravak učine nezaboravnim.

Veoma zanimljiva stvar jeste i da je Boračko jezero prijatno za kupanje, za odmor ili za neku rekreaciju, a uz samo jezero se nalazi autokamp koji je površine 10 hiljada kvadratnih metara i tu mnogi gosti dolaze. Do Boračkog jezera se može doći veoma jednostavno, a dolazi se iz gradske jezgre Konjica prateći putokaze i put koji se nalazi iz Konjica vodi krivudavom cestom.

Boračko jezero je okruženo sa predivnom prirodnom, dok ono vodu dobija iz Boračkog potoka i raznih okolnih izvora koje ono ima na dnu jezera. Generalno govoreći, ovo je jezero nešto veoma posebno i može da pruži mnoge ljepote za sve koji ga obiđu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *