Čvrsnica - Jedan od ukrasa Bosne i Hercegovine

Čvrsnica – Jedan od ukrasa Bosne i Hercegovine

Čvrsnica

Planina Čvrsnica je još jedan ukras Bosne i Hercegovine. Jedna je od najviših planina, a negdje je nazivaju i čvrstim kamenom Neretve. Krase je biljne vrste kao što su: klek, bor, munika. Čvrsnica je i sastavni dio Parka prirode Blidinje. Litice ove planine pružaju najljepši pogled.

Najviši vrh jeste Pločno 2 228 metara nadmorske visine. Ovaj vrh je u isto vrijeme i najviši vrh Hercegovine. Na najviši vrh možee doći preko više plninarskih staza, li je staza iz Mane Luke najbolje održavana. Ovom planinom su jednostavno svi očarani, a planinri se često odlučuju da posjete baš Čvrsnicu i uživaju u ljepotama koje ona nudi.

Jedan od simbola Čvrsnice jesu „Hajdučka vrata“ , proglašena su prirodnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Hajdučka vrat su poznata i kao Mijatov praz, a 1895. godine su proglašna spomenikom prirode. Predstavljena su u vidu kamenog kruga ili kako neki kažu prstena i velika su atrakcija za turiste. U blizini ovog prirodnog spomenika se nalazi i jezero Crvenjak. Smješteno je na 1 970 metra nadmorske visine, a ujedno je smješteno na najvišoj visini u Bosni i Hercegovini. Širina jezera iznosi 30 metara, a dužina 50 metara. Dubina iznosi pet metara, a zanimljiv podatak jeste da baš u ovom jezeru živi enedmični vodozemac, triton.

Osim vrha Pločno, nalaze se i sljedeći vrhovi čija visina iznosi više od 2 000 metara, a to su: Draga Kosa, Jelinak, Kapci, Veliki Vilinac, Ploča. Blidinjsko jezero Crvenjak, Hajdučka vrata, prirodna bogatstva, su smo neki od razloga zašto bi se Čvrsnica trebala naći na listi planina za posjetiti. U slučaju da još niste posjetili ovu planinu, trebali biste to uraditi. Tako da, uvrstite je na listu planina koje trebate posjetiti.
I još nešto, ukoliko posjetite planinu u toplim danima, možete vidjeti smokve, kajsije, brskve koje su smještene na toplim padinama ove planine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *