Kozara - poznata kao "Krajiška ljepotica"

Kozara – poznata kao “Krajiška ljepotica”

Ova planina je u narodu poznata i kao: “Krajiška ljepotica“, Bogata je gustim listopadnim i četinarskim šumama, proplancima, bistrim potocima. Ova planina je bogata biljnim i životinjskim vrstama. Prirodno blago koje nudi brojne znamenitosti. Neke od njih jesu kapela Djevice Marije, izgrađena 1903. godine. I za ovu kapelu se vezuje jedna legenda. Legenda kaže da su ovu kapelu mještani nazvali Mehmedova crkva. Tako su je nazvali jer je bila svjedok jedne zabranjene ljubavi, ljubavi između Marije i Mehmeda. Marija je bila kćerka austrijskog pouzetnika Karla Šmucera, a Mehmed Kulašić je radio kod njega na pilani.

Na Kozari možete posjetiti i Spomenik revoluciji 1972. godine. Podignut je u znak sjećanja na poginule borce Drugog svjetskog rata. Jedan je od najljepših spomenika Narodno-oslobodilačkoj borbi u bivšoj Jugoslaviji. Tu se nalazi i Memorijalni zid na kojem su uklesana imena 9 921 partizana. Možete vidjeti i stalnu muzejsku postavku među čijim eksponatima se nalazi razno njemačko naoružanje, šljemovi, fotografije, kao i zapisi o ratnim dešavanjima. Cijena je i simbolična i iznosi 1 KM.

U gustim šumama ove planine možete vidjeti divlje životinje ko što su: jeleni, divlje svinje, vukovi, zečei. Park nudi razne mogućnosti za rekreaciju kao što su kijanje, planinarenje, brdski biciklizam, paragliding, u zavisnosti od toga u kojem godišnjem dobu ste se odlučili na posjetu. Također možete da boravite i u bungalovima, a cijena zavisi od toga koliko odlučujet ostati i o koliko osoba se radi.

I ova prirodna ljepotica će vas oduševiti. Naći ćete mir, uživati u pogledu, prirodi, spomenicima koji su tu smješteni. Vaš boravak može biti i miran, ali i zabavan. Ovo mjesto nudi brojne sadržaje i vjrujemo da ćete uživati u boravku. Bosna i Hercegovina posjeduje brojna prirodna bogatstva koja vrijedi posjetiti, a uvjerit ćete se da ta prirodna bogatstva nije dovoljno samo jednom posjetiti. Poželit ćete se još mnogo puta vratiti na ta mjesta i iznova ih istražiti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *