Nacionalni park Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska

Ovaj nacionalni par Sutjeska je inače najstariji i najveći nacionalni park koji se nalazi u Bosni i Hercegovini, a inače je dom posljednjoj prašumi u Europi. Najviši vrh planine Maglić se nalazi unutar ovoga nacionalnog parka, a također je ovo i najviši vrh u državi Bosni i Hercegovini.

Inače je Sutjeska za širu javnost poznata već od davnih vremena, a osim toga se u ovome divnom nacionalnom parku mogu raditi razne aktivnosti. Pravo je mjesto za obići za sve ljubitelje prirode i čistog zraka.

Prva stvar koja se može raditi u Nacionalnom parku jeste pješačenje, a ljudi veoma često obilaze ovo mjesto iz razloga jer žele da vide prekrasnu prirodu koju ovaj park nudi. Tako je i očigledno kada se ode na to mjesto da postoje mnoge staze koje su označene za planinare koji mogu da u potpunosti istraže cijeli ovaj park.

Ukupno ovaj park nudi devet pješačkih staza, dok je najduža, ali u isto vrijeme i najteža staza duga 22 kilometra, pa tako i oduzima određeno vrijeme kako bi se prešla ta destinacija. Za tu stazu koja je najduža na ovome parku je potrebno oko 8 sati uz umjereni tempo hodanja i bez odmaranja.

Za pješačenje na dužim stazama su svi svjesni da je potreban poseban oprez i dobra fizička spremnost, ali i odgovarajuća oprema, pa svi koji se osjećaju da nisu dovoljno spremni bi mogli da izaberu ostale kraće staze.

Pored pješačkih staza postoje i biciklističke staze za sve ljubitelje istraživanja prirode sa biciklom, pa je ta staza inače dužine 48 kilometara koja završava na Orlovačkom jezeru.

Ljubitelji adrenalina i avanturističkih sportova imaju priliku da isprobaju rafting na rijeci Tari koja se nalazi u kanjonu Sutjeske, a turisti koji se odluče da spuštaju niz Taru će trebati ponijeti odgovarajuću opremu ili mogu iznajmiti sve to.

Nacionalni park Sutjeska će ponuditi posjetiocima i par stručnih vodiča, a sve to zavisi od dijela parka kojeg žele posjetiti. Unutar ovoga parka se nalaze i određeni smještaji gdje postoji jedan hotel i naravno kamp za prave ljubitelje prirode. Osim toga postoje i planinske kolibe kod Orlovačkog jezera, te bungalovi koji su isto tako lijep smještaj za ljubitelje prirode.

Osim svega ovoga je bitno naglasiti da Nacionalni park Sutjeska zauzima površinu od 17500 hektara, gdje je otprilike 66 posto parka pokriveno sa šumama. Ovo područje je također i privlačno za razne botaničare i geologe, te šumarske stručnjake. Ono što je zanimljiva stvar jeste da je u Sutjesci zabilježeno čak 114 vrsta ptica i to je podatak iz 2002. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *