Svi su zapamtili djevojčicu čije su oči opčiniIe svijet: Njena sudbina je nešto jeziv0, pogIedajte kako sada izgleda

Svi su zapamtili djevojčicu čije su oči opčiniIe svijet: Njena sudbina je nešto jeziv0, pogIedajte kako sada izgleda

Sharbat Gule koja je rođena u Afganistanu je postala simbol hrabrosti i suosjećanja, a 1984. godine ju je Steve Mekri koji je američki fotoreporter snimio kada je imala 12 godina i to je postalo međunarodno priznati simbol.

Njen je portret poslije godinu dana izabran za naslovnicu renomiranog časopisa Nacionalna geofrafija, a ona je postala amblem ljepote afganistanskog naroda, te prikaz teških okolnosti sa kojima se mnogi pojedinci suočavaju sa toga područja.

Njene oči koje su pr0dorne su prenosile niz emocija koje pokazuju sve od tjeskobe do optimizma. Zbog svjetla slave je ona naišla i na razne prepreke, a radi 0pasn0sti po život je bila primorana da napusti svoj dom.

Razina slave i pažnje koju je privukla njena fotografija nije bila u skladu sa stvarnom osobom koja je prikazana na njoj, a njen identitet i lokacija su potvrđeni sa naknadnom fotografijom gdje je snimljena kao odrasla žena. Preselila se u Pakistan, a vlada ju je 2016. godine uhitila radi nvodnog petljanja u službenu dokumentaciju. 2021. godine je ona dobila azil u Italiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *