Naj0pasnije povrće na pijaci: U njemu ima najviše pesticida, a smatra se i “baksuznim”

Naj0pasnije povrće na pijaci: U njemu ima najviše pesticida, a smatra se i “baksuznim”

Proljeće je godišnje doba za uzgoj voća i povrća, a veoma je bitno znati koji proizvodi sadrže najviše pesticida, pa određeni proizvodi sadrže 0pasnu hemikaliju koja čak može da uzrokuje neurološka 0štećenja.

Istraživanja su pokazala da bi se bez pesticida uzgoj smanjio za čak 70 posto, a dok oni mogu da budu bezopasni ako se pravilno koriste, želja za profitom često dovodi do njihove zloupotrebe i kako bi se smanjili ostaci pesticida, doktor Filgud je preporučio namakanja povrća i voća u vodi pola sata, te pranja lista po lista salate.

Na popis voća i povrća koje je zaraženo pesticidima su uvrštene ljute paprike, jagode, špinat, paradajz, jabuke, krompir, breskve, nektarine, kruške, grožđe, trešnje i slatke paprike.

Istraživanje je pokazalo da su najsigurnije vrste kao ananas, avokado, dinje, kukuruz šećerac i da su proizvodi sa najmanje pesticida luk, grašak, patlidžan, brokule, kupus i gljive. Zbog toga je uvijek dobro da kupujete domaće proizvode za koje ste sigurni da vam neće šk0diti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *