Roditelji sami stvore m0nstrume od djece i to 0vako: "Nježno roditeljstvo ne funkcioniše, umjesto štapa, uvaIili nam šargarepu"

Roditelji sami stvore m0nstrume od djece i to 0vako: “Nježno roditeljstvo ne funkcioniše, umjesto štapa, uvaIili nam šargarepu”

Milica Novković je dječiji psih0log sa više od četiri decenije iskustva koja je uočila mnoge abn0rmalnosti u savremenom vaspitavanju djece. Ona je rekla da današnji sistem ostavlja mnogo trag0va na djecu.Spomenula je da je bitno postaviti granice i uvijek tražiti dobrotu, poštenje i da se to može samo sa ljubavlju. Porodica koja je utemeljila život na ljubavi i dobroti je postala orginalna i slobodna.

Za djecu je rekla da ih je bitno pripremiti šta ga očekuje i šta se od njega traži jer su svijet i život veoma komplikovani. Rekla je da je pogrešan današnji sistem gdje su nam umetnuli interes između djeteta i rada gdje se često govori djeci “Ako pokupiš igračke, dobit ćeš ovo…” i onda na kraju dijete počne da vas uslovljava i da su danas roditelji postali sluge svojoj djeci. Kada samo djeci govorite da ćete ih nagraditi na takav način stvarate p0hlepnu djecu i gdje je interes tu ljubavi nema.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *