Sve veći broj slučajeva velikog kašIja u Srbiji: Doktor up0zorava da ima atipične simptome, a evo kada 0bavezno da se javite ljekaru

Sve veći broj slučajeva velikog kašIja u Srbiji: Doktor up0zorava da ima atipične simptome, a evo kada 0bavezno da se javite ljekaru

U čitavom regionu su zabilježeni novi slučajevi hripavca kod djece, dok je b0lest došla i u Srbiju, a roditelji postaju sve više zabrinuti jer se sve više slučajeva dokumentuje da traži pomoć od medicinskih stručnjaka.

Vladimir Petrović je epidemiolog i dikrektor instituta za javno zdravlje Vojvodine i on je razgovarao o mjerama prevencije velikog kašlja ili pertusisa. On je rekao da se u Novom Sadu sedmično potvrde jedan do dva slučajeva hripavca, a da je dobna skupina koja je najviše pogođena između 10 i 14 godina.

Naglasio je da uvođenjem četverovalentnog cjepiva prije školeda je to rezultiralo sa pomicanjem dobnog raspona za oboljevanje prema starijoj djeci oko 14 godina sa mogućnost porasta na 20 godina. Ali ono što je bitno napomenuti jeste da cjepiva i da već postojeća medicinska stanja ne pružaju dugotrajnu zaštitu od 0ve b0lesti. Rekao je da imunitet traje od pet do sedam godina.

Rekao je da za razliku od tradicionalnog magarećeg kašlja da kašalj može potrajati duže vrijeme bez karakterističnog zvuka i da se često simptomi pogrešno pripisuju drugim stanjima kao što je kronična opstruktivna plućna b0lest. Početni simpotmi krenu od 7 do 10 dana nakon zaraze i da na početku djeluje kao obična prehlada ali s vremenom se simptomi pojačavaju i gusta sluz se nakuplja u disajnim putevima sa čime rezultira nekontrolisanim kašljem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *