Bio je najveća zvijezda u Jugoslaviji: Njegove pjesme svi pjevaju po kafanama i na slavljima, a nemaju pojma ko je on

Bio je najveća zvijezda u Jugoslaviji: Njegove pjesme svi pjevaju po kafanama i na slavljima, a nemaju pojma ko je on

Dragiša Nedoković koji je inače iz Kragujevca je autor poznate sevdalinke “U prekrasnom starom gradu Višegradu”, te impresivnog kataloga od više od 800 drugih hit pjesama. Njemu su kao muzičaru i kompozitoru djela prepoznata po istinskom kulturnom značaju, pa su mnoge njegove pozicije sačuvane kao dio kulturne baštine bivše Jugoslavije.

Stručnjaci su ocijenili njegove pjesme kao autentične i bogate tradicionalnim motivima, a dok je on bio živ je Nedoviću dovedeno u pitanje vlasništvo nad pravima na njegovu muziku, te je jedan broj njegovih kompozicija uzdignut na nivo narodnih pjesama.

https://www.youtube.com/watch?v=AVBcwlxv2do&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fnovadanas.com%2F&source_ve_path=Mjg2NjY&feature=emb_logo

Tokom njegovog boravka u Bosni je komponovao muziku koju su opisivale taj kraj, a kada je bio u Dalmaciji onda je pisao pjesme o njima. Može se reći da je Nedovićeve stvaralaštvo sačuvano kao značajni doprinos jugoslovenskoj narodnoj muzici. I dan danas se njegove pjesme obilježavaju širom Jugoslavije, a on je preminu0 u Kragujevcu početkom 1966. godine, dok se on smatra jednim od autentičnih stvaraoca jugoslavenske narodne muzike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *