Veliki njemački trgovački lanci uvode promjene: Kupci će od sada morati ostavljati polog

Veliki njemački trgovački lanci uvode promjene: Kupci će od sada morati ostavljati polog

Sa početkom od prvog siječnja će kupci u Njemačkoj morati da slijede nove propise kada je u pitanju povratna ambalaža, a prema tome što mediji u njemačkoj prenose, povećat će se broj proizvoda za koje će biti potrebno platiti povratnu ambalažu.

Prema fenix magazinu, najnovija zakonska regulativa se odnosi na napitke koji u sebi imaju najmanje 50 posto udjela mlijeka, uz jogurte i kefire koji se prodaju u plastičnim bocama, dok je prema pisanju njemačkih medija depozit potreban za mliječne proizvode marki Aldi, Lidl i Rewe koji se proizvode od mješavine mlijeka.

Ipak, naglašeno je da mlijeko koje je pakovano u plastične boce neće zahtijevati polog. Za određene plastične boce i limenke za jednokratnu upotrebu uključujući ali ne ograničavajući se na mineralnu vodu, izvorsku vodu, voćni sok, piv0 i mješavinu alk0h0lnih pića, te hladne napitke od čaja i kafe je potreban polog od 25 centi.

Prema savjetovalištu potrošača su trgovci dužni prihvatiti praznu ambalažu, te položiti jednokratnu uplatu od 25 centi kao polog neovisno o tome da li su pića nabavljena u drugoj trgovini ili ne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *