Punih 13 godina pilotirao sa lažnom dozvolom: 3.500 uzletanja i milion prevezenih putnika - 0vo je najveći prevarant u vazduhu

Punih 13 godina pilotirao sa lažnom dozvolom: 3.500 uzletanja i milion prevezenih putnika – 0vo je najveći prevarant u vazduhu

Tokom 13 godina je Šveđanin Tomas Salve uspio da preveze čak milion putnika tokom svoga posla kojeg je obavljao kao pilot. Ipak, tek poslije mnogo godina je otkriveno da je on radio sa lažn0m dozvolom i čak i sada u svijetu zrakoplovstva njegova ostavština živi.

Počeo je kao kopilot, pa se poslije popeo do čina kapetana, a nikada uopšte nije bilo upitano oko njegovih vještina pilota. Prema saopštenju policije su ga uhapsile nizozemske vlasti u zračnoj luci Šipol u Amsterdamu, a on se trebao ukrcati u avion na putu za Ankaru u kojem se nalazilo 101 putnika.

On je ranije posjedovao dozvolu za upravljanje avionima ograničene veličine, ali mu je tu ipak isteko rok važenja, pa je rekao da je na intervjuu za posao on vjerovao da njegova prijava neće biti dalje razmatrana. On je uspio da skupi 10 hiljada sati i imao je oko 3500 polijetanja, dok je i sam Tomas ostao zatečen svojim uspjehom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *