Evo zašto nipošto ne smijete ubiti smrdibubu: Dobro ih je imati u kući, kad čujete razlog frapirat ćete se

Evo zašto nipošto ne smijete ubiti smrdibubu: Dobro ih je imati u kući, kad čujete razlog frapirat ćete se

Smrdibube napadaju naše domove, pokazujući svoje prisustvo na zidovima, prozorima, pa čak i nalaze se utočište u našim podrumima. Međutim, kada je riječ o obuzdavanju ovih neželjenih gostiju, postoje posebne mjere koje treba izbjegavati. Tokom hladnijeg vremena, obično traže sklonište u našim domovima, tražeći toplo i skrovito mjesto za hibernaciju.

Iako možda nisu štetni za ljude u smislu toksičnosti, ovi insekti mogu biti prilično dosadni i ispuštati neprivlačan miris. Nema potrebe da se građani plaše porasta populacije smrdibuba u svojim domovima, jer ovi insekti jednostavno traže sklonište tokom jesenjih i zimskih mjeseci, a njihov reproduktivni ciklus počinje u proljeće.

Treba biti oprezan jer ispuštaju vrlo neugodan miris kao odbrambena mjera; stoga se ne savjetuje da ih gazite ili gnječite. Osim toga, upozoravaju se građani da ne pribjegavaju insekticidima u svrhu istrebljenja, jer ovi insekti ne predstavljaju nikakvu opasnost, pa samim tim ne ugrožavaju dobrobit stanovništva. Uvriježeno je mišljenje da nije preporučljivo uklanjati ovu bubu iz svog prebivališta, jer se smatra predznakom financijskog obilja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *