Najpoznatiji psihijatar tvrdi: “Izgovarajte 0vu rečenicu 3 puta dnevno mjesec dana i dogodit će se čud0”

Najpoznatiji psihijatar tvrdi: “Izgovarajte 0vu rečenicu 3 puta dnevno mjesec dana i dogodit će se čud0”

Poznati psihijatar iz Francuske Emile Coue je izveo jedan interesatan eksperiment na svojim pacijentima kada je radio u Parizu i kao dio njihove propisane “terapije” je on svoje pacijente uputio da tri puta dnevno govore rečenicu “Svakim danom se ja osjećam bolje i bolje”.

Ovaj psihijatar je naglasio kako je važno ne samo mehanički ponavljati tu rečenicu nego je svoje pacijente potaknuo da tu rečenicu govore sa vedrim i pozitivnim držanjem. Poslije mjesec dana su i teško b0lesni pacijenti imali značajni oporavak, pa je čak i nekolicina njih uspjela da izbjegne potrebu za hirurškom intervencijom.

Sve ovo govori da je stanje našeg psihičkog zdravlja zamršeno povezano sa našim mislima i da postoji veza između mentalnog i fizičkog blagostanja od pojedinca.

Također postoji psihičko načelo koje govori da verbalna artikulacija naklonosti i suosjećanja, te samopoštovanja služi za jačanje vitalnosti pojedinca kojem su ti izrazi usmjereni i da ponavljajući nešto s vremenom počnemo i sami vjerovati u to.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *