Savjeti za mjerenje pritiska: Kako doktor Stojanov preporučuje praćenje vašeg zdravlja

Savjeti za mjerenje pritiska: Kako doktor Stojanov preporučuje praćenje vašeg zdravlja

Mjerenja pritiska u vašem domu može da bude izazovno, ali ipak i ključno kada je u pitanju praćenje vašeg zdravlja. Visok pritisak zapravo utiče na preko 30 % svjetske populacije, te je povezan sa povećanim rizikom od sračnih b0lesti, m0ždanog i drugih zdravstvenih stanja.

Kada je riječ o izboru aparata za mjerenje pritiska, tu postoji dilema između ručnih i digitalnih uređaja, a digitalni su popularni jer su jednostavni, a ručni koji koriste pumpu i stetoskop zahtijevaju više vještine i koncentracije.

Doktor Stojanov je rekao da je za kućno mjerenje pritiska najpouzdani aparat za nadlakticu i ti uređaji daju obično tačnije rezultate. Jedno od pravila kojih se morate pridržavati je od “Tri minute” i to znači da trebate mjeriti tlak tri puta sa razmakom od tri minute, pa onda izračunati prosječnu vrijednost i ako je razlika mjerenja veća od 10 mmHg, onda je potrebno da napravite treće mjerenje. Osim toga se ne bi trebali previše opterećivati sa mjerenjenima pa zbog toga mjerite samo po potrebi pritisak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *