Svi pravimo greške u mašinskom pranju: Evo zašto naša odeća smrdi kada se osuši - Evo šta da uradite kako treba

Svi pravimo greške u mašinskom pranju: Evo zašto naša odeća smrdi kada se osuši – Evo šta da uradite kako treba

Ono što mnogi ljudi ne znaju jeste da pretjerana upotreba deterdženta ili omekšivača može da dovede do začepljenja dozatora za deterdžent pa da sve to stvara neprijatan miris, a osim toga previše omekšivača može otežati čišćenje odjeće.

Upravo zbog toga je bitno da koristite mjernu čašu pa da pratite upute na pakovanju od deterdženta gdje vam se govori koja je preporučena količina. Kada je odjeć posebno zaprljana, onda se prepručuje upotreba dva ciklusa pranja, a ne korištenje više deterdženta ili omekšivača.

Omekšivač se ne preporučuje koristiti kada perete sportsku odjeću ili perete peškire, te predmeti koji su napravljeni od mikrovlakana ili spandeksa. Također prekomjerna upotreba automatskog sušenja može da dovede do bržeg trošenja ili izbjeljivanja predmeta.

Također kako bi spriječili neprijatan miris odjeće, potrebno je odma isprazniti mašinu poslije svakog pranja i uklonite preostale ostatke deterdženta sa gume na vratima mašine poslije svakog pranja i redovno čistite ladicu gdje ide deterdžent, pa također jednom mjesečno pokrenite mašinu bez veša koristeći dezinfekcijski deterdžent i sirće kako bi mogli osigurati čistoću mašine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *