Meteorolog Sladić upozorava: Evo šta nas treba više brinuti od ponavljanja 2014.: “Nakon toplog februara…”

Meteorolog Sladić upozorava: Evo šta nas treba više brinuti od ponavljanja 2014.: “Nakon toplog februara…”

Meteorolog Nedim Sladić predviđa da izazove možemo dočekati ili početkom aprila ili u nekom trenutku tokom mjeseca. U Bosni i Hercegovini je Federalni hidrometeorološki zavod zabilježio najtopliji februar ikad zabilježen. Podaci koje su prikupili pokazuju da je februar doživio neviđenu razinu topline, koja je obuhvatila veće područje od svih prethodnih mjerenja.

“Iako je nedvojbeno da februar ima određene karakteristike koje podsjećaju na proljeće, mjeseci koji slijede predstavljaju veliku prepreku. Primijetio sam ponavljajući obrazac u kojem neobično topao februar dovodi do komplikacija koje se javljaju početkom aprila ili traju tokom cijelog mjeseca.

Možemo li povući paralele između događaja iz ovog februara i onih iz 2014. godine kada je regija doživjela razorne poplave kakve u to vrijeme nisu imale premca? Fascinantna je usporedba aktualne zime s onom iz 2013/14. godine, koja nosi titulu najtoplije zabilježene u Bosni i Hercegovini. Trenutno se susrećemo s prirodnim fenomenom poznatim kao El Nino. Ali, vrlo je nevjerojatno da ćemo se susresti s ponavljanjem okolnosti kakvima smo svjedočili 2014. godine; dakle, nema potrebe za alarmom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *