Zašto se g0jimo poslije 30. godine: Evo šta trebate 0dmah napraviti - kiIe se neće lijepiti

Zašto se g0jimo poslije 30. godine: Evo šta trebate 0dmah napraviti – kiIe se neće lijepiti

Istraživanja su pokazala kako je osobama koje su srednjih godina teže da izgube kil0grame, ali da u tome h0rmoni igraju ključnu ulogu.

H0rmonske promjene kod muškaraca: Sa godinama opada nivo test0sterona i sve to usporava metab0lizam i povećava skladištenje masnoća, a posebno u predjelu struka, dok to i povećava rizik od srčnih 0b0ljenja i dijabetesa.

H0rmonske promjene kod žena: Smanjenje nivo progesterona i estr0gena dovodi do menopuze i sve to rezultira skladištenjem masnoć oko struka. Ono što je još poznato jeste da smanjenje h0rmona dovodi do gubitka mišićne mase kod oba spola i sa time se smanjuje efikasnost tijela u obradi ugljikohidrata, te sagorijevanju viška kalorija.

Za ubrzavanje metabolizma možžete a jedete supu i salatu jer će vam oni pomoći da se osjećate sito i smanjiti vam potrebu za većim obrocima, a osim toga kontrolišite veličinu porcija, pa je potrebno da koristite manje tanjire i da izbjegavate dosipanje hrane. Pijte zeleni čaj, te jedite ananas kao užinu, te pijte vodu prije obrok i hranu zčinite sa đumbirom, a osim toga redovno spavajte i nemojte da preskačete obroke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *