Imate 20 godina radnog staža i bili ste prijavljeni na minimalac? Evo koliku penziju možete da očekujete!

Imate 20 godina radnog staža i bili ste prijavljeni na minimalac? Evo koliku penziju možete da očekujete!

Penzije u Srbiji su od početka ove godine doživjele značajan rast od 14,8 posto. Prosječna mjesečna penzija u januaru iznosila je 45.775 dinara. Prema službenim izračunima, osobe koje su 20 godina života posvetile radu i zarađivanju minimalne plate mogu u poznim godinama očekivati ​​mjesečnu penziju veću od 100 eura, što je otprilike 14.366 dinara.

Zakon o rehabilitaciji donosi sveobuhvatne propise koji uređuju postupak rehabilitacije i pravne posljedice za pojedince koji su pretrpjeli nepravedno lišavanje svojih prava zbog političkih, vjerskih, nacionalnih ili ideoloških čimbenika.

Prema ovom zakonu, osobe koje su uspješno prošle rehabilitaciju imaju pravo na jedinstvenu razinu radnog staža, koja se množi s dva za cijelo vrijeme trajanja kazne, uz primanje mjesečne novčane naknade. U slučajevima kada je nezaposlenost nastala zbog povrede prava i sloboda propisanih ovim zakonom, razdoblje nezaposlenosti će se smatrati posebnim vremenskim okvirom pri izračunu, a najviše dvije godine.

Da bi osoba ostvarila pravo na mjesečnu novčanu naknadu, mora imati najmanje osam godina kvalificiranog radnog iskustva, koje mora biti propisno priznato u skladu s propisima propisanim Zakonom o rehabilitaciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *