Doktorka upozoriIa: Magnezijum ne biste trebali da miješate sa 0vim lijekovima, evo u koje doba dana ga je najbolje piti

Doktorka upozoriIa: Magnezijum ne biste trebali da miješate sa 0vim lijekovima, evo u koje doba dana ga je najbolje piti

Magnezij je zapravo ključan mineral za mnoge procese u našem tijelu, a preporčena dnevna količina je između 310 i 420 miligrama. Doktorica Carolin Dean je objasnila kako magnezijum aktivira enzime koji su bitni za probavu i za apsorpciju nutrijenata.

Ono što bi trebali paziti kod izbora suplemanata jeste da tražite one koji se lako apsorbiraju i koji su topivi u vodi, pa se preporučuje zbog toga magnezijum citrat u prahu kao pristupačna i učinkovita metoda.

Najbolje bi bilo kada bi uzimali magnezijum saa hranom za optimalnu apsorpciju, te smanjenje rizika kao što bi bili b0lovi u stomku. Korištenje magenzijuma preko noći je dobro za relaksaciju mišića i za poticanje sna.

Također je bitno da znate da magnezijum može da remeti apsorpciju drugih minerala i lijekova kao što su cink, lijekovi za dijabetes i diuretici, te lijekovi koji se koriste kako bi razrijedili kr’v. Vi uz ove smjernice možete da donesete odluku kda je u pitanju korištenje magnezijuma, uzimajući u obzir njegove zdravstvene prednosti uz minimalne rizike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *