Kuhat ćemo se na 40 stepeni, a 60 dana će biti preko 30! Šok prognoza za ljeto: Čekaju nas paklene vrućine, a to nije najgore..

Kuhat ćemo se na 40 stepeni, a 60 dana će biti preko 30! Šok prognoza za ljeto: Čekaju nas paklene vrućine, a to nije najgore..

Iako je zimska sezona 2023./2024. još uvijek u toku, već je srušila višestruke rekorde i sada je prepoznata kao jedna od najtoplojih zima od 1888. godine. S obzirom na povijesne trendove uočene u prethodnim vremenskim obrascima i kasnijim rekordnih temperatura tijekom toplijih zima, velika je vjerojatnost da smo na rubu iznimno žarkog ljeta.

Sve veća toplina i ljetne i zimske sezone primjetan je fenomen, a klimatske promjene, također poznate kao globalno zatopljenje, identificirane su kao primarni čimbenik. To je vidljivo u porastu globalne temperature za preko 1 stupanj.


Kako bismo prognozirali klimu za nadolazeće ljeto, ovisimo o numeričkim modelima koji projiciraju vremenske uzorke tokom dužeg razdoblja. Na temelju analize modela, očekuje se da će temperatura zraka biti viša od prosjeka za 2 stupnja. Radi perspektive, uobičajene sezonske temperature kreću se od 21 do 25 stupnjeva, dok se u povišenim brdsko-planinskim predjelima temperature kreću između 13 i 18 stupnjeva.

Naš glavni fokus, međutim, vrti se oko prisutnosti tropskih dana, koji se odlikuju temperaturama koje prelaze 35 stupnjeva. Ove goruće okolnosti predstavljaju značajne poteškoće za pojedince, životinje i razne sisteme, što rezultira značajnim nevoljama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *