Znojite se dok sjedite? Pojačano znojenje može ukazivati na ozbiljan probIem - Evo šta se događa u 0rganizmu

Znojite se dok sjedite? Pojačano znojenje može ukazivati na ozbiljan probIem – Evo šta se događa u 0rganizmu

Znojenje je inače ključni biološki proces koji je jednake važnosti čak kao i unos hrane, a kroz milione znojnih žlijezda koje su regulisane od strane centralnog nervnog sistema će tijelo koristiti znoj za održavanje optimalne tjelesne temperature.

Sa znojenjem tijelo gubi energiju i hladi se, što je i vitalno nakon fizičkog napora ili visokih temperatura ili tokom b0lesti, dok bi se bez znojenja tjelesna temperatura značajno povećala i ugrožavala vitalne funkcije.

Često se i vjeruje kako znojenje pomaže kada je u pitanju eliminacija toksina, ali to je zapravo samo djelimično tačno, a noćno znojenje u hladnoj prostoriji može da ukazuje na probleme kao što su infekcije ili metabolički p0remećaji, pa je zbog toga preporučljivo da se zatraži medicinska pomoć.

Povišena temperatura i noćno znojenje također mogu da budu rani simptomi hronične upale, dok emocionalni stres može da uzrokuje pojačano znojenje, posebno kod osoba koje imaju nestabilan vegetativni sistem, a evo i kako upravljti povećanim znojenjem:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *