Napravite sami ukusne lepine iz rerne: 0vakav recept još niste probali, a pečene su za 10 minuta

Napravite sami ukusne lepine iz rerne: 0vakav recept još niste probali, a pečene su za 10 minuta

 

Za pripremu ovoga će vam trebati jedna kašikica šećera, 100 ml toplog mlijeka, 200 ml tople vode, 450 grama brašna, jedna kašikica soli, 10 grama svježeg pivskog kvasca, a kada ste to pripremili onda možete da započnete proces.

U jednu veću posudu ćete uliti toplu vodu i mlijeko, pa onda dodati 3 kašike ulja, a umiješajte kvasac i šećer i miješajte to dok se kvasac skroz ne otopi.

Postepeno je potrebno dodavati brašno i sol kako bi zamijesili tijesto, a dodajte dodatno brašno ako bude potrebno kako bi dobili glatku i elastičnu smjesu tijesta. Tijesto ćete pokriti i ostaviti ga 2 sata na toplom mjestu, a poslije toga ponovo kratko promijesite tijesto, te ga podijelite na pet jednakih dijelova.

To ćete onda oblikovati u manju štrucu svaki dio, pa razvući rukama i staviti na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite još 25 minuta pecivo da odmara. Površinu peciva je potrebno premazati maslinovim uljem prije pečenja, a onda pecite još 10 minuta na zagrijanoj pećnici na oko 250 stepeni celzijusa.

Kada vam peciva budu još uvijek vruća, onda ćete ih premazati maslacem kako bi ona ostala mekana i svježa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *