Srbiju nikada nije željela da napusti, a bila je najpopularnija od pjevačica - Domaćoj najboljoj harmonikašici se svi divili

Srbiju nikada nije željela da napusti, a bila je najpopularnija od pjevačica – Domaćoj najboljoj harmonikašici se svi divili

Radojka Živković je poznata srpska harmonikašica, a ona je imala zaista zadivljujuću životnu priču koja je napunjena sa raznim anegdotama. Njen otac Tihomir Tomoć je poznat po svom muzičkom talentu i stručnosti kada je u pitanju podučavanje harmonike, a na početku se opirao ideji da njegova kćerka krene na studije harmonike.

Njena strast se ipak pokazala uvjerljivom da je popustila svojim težnjama. Devet godina je ona provela učeći svirati harmoniku i tako je debitovala 1932. godine n audiciji Radio Beograda nakon toga je postala redovni izvođač na radiju.

Tako je i zanimljiva činjenica da je ona sa 12 godina trijumfovala na jugoslavenskom natjecanju harmonikaša održanom u Kragujevcu pa je osvojila prvo mjesto. Radojkino muzičko umijeće je zablistalo kada je sklada mnogo pjesama i melodij, a ovoj izuzetnoj ženi je posvećeno mnogo tekstova i razne televizijske emisije. Također je i njena slava prešla granice nacije kada je ona odnijela pobjedu 1954. goine na festivalu Longolen u Velikoj Britaniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *