Superćelijske oluje opet stižu kod nas, zna se i kada! Nevrijeme može imati razorne posljedice, a evo ko je na udaru

Superćelijske oluje opet stižu kod nas, zna se i kada! Nevrijeme može imati razorne posljedice, a evo ko je na udaru

Prema riječima Ivana Ristića, nestručnog meteorologa, u mjesecu julu predviđa se ponavljanje superćelijskih oluja. Dokazi snažno upućuju na to da će se ove intenzivne oluje, koje karakteriziraju vjetrovi poput uragana i mogućnost tuče, vratiti. Do kraja juna bit će dostupna točnija predviđanja u vezi s pojavom i intenzitetom ovih super oluja.

Praćenje temperature mora i oceana od iznimne je važnosti jer igra ključnu ulogu u razvoju superćelijskih oluja. Ristić naglašava da na nastanak ovih oluja izravno utječe temperatura mora, s kritičnim pragom od približno 27 Celzijevih stupnjeva.

U prvim danima jula prošle godine Jadransko more imalo je temperaturu od 29 stupnjeva, što je rezultiralo turbulentnim vremenskim uvjetima i 13. i 19. jula. Ivan Ristić upozorava da je trenutno stanje zabrinjavajuće, jer se bližimo kraju proljeća i početku ljeta.

Nedostatak značajnog hlađenja ove godine potaknuo je zabrinutost zbog neuobičajeno tople temperature mora. Zapravo, Atlantski ocean dosegnuo je najvišu zabilježenu temperaturu do danas. Porijeklo Golfske struje, smješteno u blizini afričke obale, trenutačno je izloženo neviđenim razinama vrućine, pojačavajući potencijalne opasnosti povezane s putovanjem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *