Dr. Stanišić objašnjava koja hrana može podići holesterol u nebesa: Svi je jedemo na veliko...

Dr. Stanišić objašnjava koja hrana može podići holesterol u nebesa: Svi je jedemo na veliko…

Kako bismo učinkovito upravljali razinama kolesterola, on ističe četiri ključne strategije koje bismo trebali provesti. Namirnice poput mesa, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda imaju značajnu biološku vrijednost i pružaju brojne dobrobiti. Iako je moguće živjeti bez ove hrane, ona nudi veliku korist. Liječnik je naglasio važnost razmatranja alternativnih strategija prije nego što se pribjegne eliminaciji mesa, navodeći četiri specifične strategije usmjerene na kontrolu kolesterola.

Jedna značajna promjena u našoj prehrani je uključivanje biljnih vlakana. To je vidljivo u našem izboru doručka, poput zobene kaše. Međutim, umjesto da kupujemo gotove zobene pahuljice, sada kupujemo zob i pripremamo ih miješanjem s mlijekom i kuhanjem. Zob je bogata beta-glukanom, korisnom komponentom koja sprječava cirkulaciju kolesterola u tijelu i smanjuje njegovu apsorpciju. Za borbu protiv kolesterola preporučuje se u prehranu uvrstiti više mahunarki, sjemenki, lješnjaka, oraha i badema.

– Dopustite mi da podijelim još jedan pristup. Uključivanje lješnjaka, oraha i badema u vašu prehranu može vam osigurati fitosterole, oblik biljnog kolesterola. Ovi se fitosteroli natječu s kolesterolom u vašim crijevima, smanjujući njegovu apsorpciju. Ovo je dodatni element koji bismo trebali uključiti.

Za provedbu treće taktike savjetuje se izbjegavati margarin. Ovu praksu medicinski stručnjaci obično nazivaju suzdržavanjem od slatkih poslastica. Iako mnogi pojedinci vjeruju da je razlog ove preporuke sadržaj šećera, to zapravo nije tako. Margarin se može naći u kremama, različitim vrstama napolitanki i drugim sličnim proizvodima, često označenim da sadrže hidrogenirano palmino ulje ili hidrogenirano biljno ulje.


Prema riječima liječnika, četvrti pristup uključuje uključivanje namirnica koje su pogodne za kolesterol u vašu prehranu, kao što su češnjak, maslinovo ulje i plava riba, koje pojedinci jako vole. Dodatno, liječnik savjetuje razmatranje upotrebe dodataka prehrani, ali upozorava na pretjeranu konzumaciju dodataka prehrani s fitosterolom zbog potencijalnih štetnih učinaka kada se uzimaju u velikim dozama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *