Imate 20 godina radnog staža i bili ste prijavljeni na minimalac? Evo koliku penziju možete da očekujete – iznenadit ćete se

Imate 20 godina radnog staža i bili ste prijavljeni na minimalac? Evo koliku penziju možete da očekujete – iznenadit ćete se

Danas ćemo ovaj tekst da posvetimo grupi penzionera, a oni se često susreću sa poteškoćama radi ograničenja finansijskih resursa koje samo dodatno komplikuju medicinski troškove, te ostale životne potrebe.

Penzije u Srbiji su do sada ove godine porasle za čak 14,8 posto i sa prosječnom penzijom u januaru od 45.775 dinara, ali ipak oni sa 20 godina radnog staža i sa minimalnom zaradom mogu da očekuju penziju samo nešto više od 100 eura, što ukazuje da oni i dalje žive sa vrlo ograničenim budžetom.

Rehabitilovani pojedinci mogu da imaju pravo na mjesečnu naknadu u slučaju da imaju barem osam godina staža i da ispunjavaju uslove koji su propisani sa zakonom. Zakon o rehabilitaciji pruža mogućnost dodatne podrške za sve one koji su nepravedno tretirani i nude im finansijsku pomoć, te priznavanje doprinos pored teških okolnosti, a taj zakon ne samo da pomže kada je u pitanju pravna obnova prava nego i finansijska stabilizacija za pojedince koji se bore za osnovne životne potrebe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *