Imate 20 godina radnog staža a bili ste prijavljeni na minimalac? Evo koliku penziju možete da očekujete - iznenadit ćete se!

Imate 20 godina radnog staža a bili ste prijavljeni na minimalac? Evo koliku penziju možete da očekujete – iznenadit ćete se!

U Srbiji je od početka ove godine zabilježen značajan rast mirovina od 14,8 posto. Nakon usklađivanja, prosječna mjesečna mirovina za siječanj iznosila je 45.775 dinara. Prema službenim izračunima, osobe koje su 20 godina života posvetile radu i zarađivanju minimalne plaće mogu u stažu očekivati ​​mjesečnu mirovinu veću od 100 eura, što je otprilike 14.366 dinara.

Umirovljenici se nalaze s ograničenim prihodima koji se brzo iscrpljuju zbog niza obveza, kao što su troškovi liječenja, ostavljajući ih s minimalnim sredstvima za uzdržavanje u kasnijim godinama. Zakon o rehabilitaciji vrlo detaljno uređuje postupak rehabilitacije i pravne posljedice za osobe koje su nepravedno lišene prava iz političkih, vjerskih, nacionalnih ili ideoloških razloga.

Prema ovom zakonu, osobe koje su prošle rehabilitaciju imaju pravo na jedinstvenu razinu radnog staža, koja se množi s dva za cijelo vrijeme trajanja kazne, uz primanje mjesečne novčane naknade. U slučajevima kada je nezaposlenost nastala zbog povrede prava i sloboda propisanih ovim zakonom, razdoblje nezaposlenosti smatra se posebnim vremenskim okvirom za izračun mirovine, a najdulje do dvije godine.

Da bi osoba ostvarila pravo na mjesečnu novčanu naknadu, mora imati najmanje osam godina kvalificiranog radnog iskustva koje je službeno priznato u skladu s propisima navedenim u Zakonu o rehabilitaciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *