Bubrežni ili srčani? Svi misle potpuno pogrešno, kardiolog otkriva koji pritisak je 0pasniji, gornji ili donji

Bubrežni ili srčani? Svi misle potpuno pogrešno, kardiolog otkriva koji pritisak je 0pasniji, gornji ili donji

Krvni pritisak je ključni pokazatelj zdravstvenog stanja osobe i sastoji se od dva mjerenja: gornjeg (sistolnog) i donjeg (dijastolnog) pritiska. Evo detaljnijih informacija o svakom od tih pritisaka i njihovom značaju:

Gornji (Sistolni) Pritisak: – **Definicija**: Sistolni pritisak predstavlja pritisak u arterijama tijekom kontrakcije srca. Ovaj pritisak ovisi o jačini kontrakcije srca, otporu zidova krvnih sudova i ritmu srčanih otkucaja.  Normalni gornji pritisak je oko 120 mmHg.

Donji (Dijastolni) Pritisak: Dijastolni pritisak predstavlja pritisak u arterijama tijekom opuštanja srca. Ovaj pritisak odražava otpor u perifernim krvnim sudovima i regulaciju krvnog tlaka od strane bubrega. Normalna vrednost ovog pritiska: Normalni donji pritisak je oko 80 mmHg.

Razlika Između Gornjeg i Donjeg Pritiska (Pulsni Pritisak):

Razlika između gornjeg i donjeg pritiska naziva se pulsni pritisak, a normalna razlika između gornjeg i donjeg pritiska obično iznosi između 30 i 50 mmHg. Pulsni pritisak može pružiti dodatne informacije o stanju arterija i riziku od srčanih bolesti.

Ako primijetite abnormalne vrijednosti krvn0g tlaka ili simptome koji mogu ukazivati na visok tlak, važno je potražiti savjet od liječnika. Pravilna dijagnoza i upravljanje krvnim tlakom ključni su za očuvanje zdravlja srca i žila. Redovite kontrole krvnog tlaka i promjene u načinu života, poput zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti, mogu pomoći u održavanju optimalnog krvn0g tlaka i smanjenju rizika od srčanih b0lesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *