Ovako razmnožavam lavandu i naše dvorište je postalo oaza mira i mirisa: Možete je i vi, vrlo je jednostavno

Ovako razmnožavam lavandu i naše dvorište je postalo oaza mira i mirisa: Možete je i vi, vrlo je jednostavno

Lavanda je zaista divna biljka koja može obogatiti svako dvorište svojim mirisom i izgledom. Pravilno obrezivanje je ključno za njeno zdravlje i dugovječnost. Evo korak-po-korak vodiča kako obrezati staru lavandu:

Prije početka, provjerite da su vaši alati čisti i oštri. Čiste i oštre škare ili vrtlarski noževi osiguravaju čiste rezove koji brže zacjeljuju i smanjuju rizik od infekcija.

Pažljivo pregledajte lavandu kako biste identificirali mrtv’e, oštećene ili bolesne dijelove. Također, potražite znakove bolesti ili prisutnost štetnika.

Za starije biljke koje nisu obrezivane nekoliko godina, može biti potrebno temeljito rezanje, a režite grane do tri četvrtine njihove duljine, ali pazite da ne režete preduboko u staro drvenasto tkivo jer to može spriječiti novi rast. Također ostavite reznice na mjestima gdje ima mladih, zelenih izdanaka, jer će oni potaknuti novi rast.

Nakon uklanjanja starih i oštećenih dijelova, oblikujte preostalu biljku u kupolu ili polukuglu. Ovaj oblik pomaže u sprječavanju lomljenja grana pod težinom snijega, posebno u hladnijim područjima.

Lavanda voli suho tlo, ali nakon rezanja osigurajte dovoljno vode kako bi se potaknuo oporavak, a sa dodavanjem malča oko biljke pomoći će zadržavanju vlage i suzbijanju korova.

Nakon početnog rezanja, redovito orežite lavandu svake godine u rano proljeće kako biste potaknuli zdrav rast i obilno cvjetanje. Uklanjanje mrt’vih cvjetova pomaže biljci da izgleda uredno i potiče novi rast. Lagano obrezivanje vrhova održava željeni oblik i potiče snažniji rast.

Obrezivanje lavande može izgledati zahtjevno, ali s pravilnim pristupom i redovitim održavanjem, možete osigurati da vaša lavanda procvjeta i uljepšava vaše dvorište dugi niz godina. Uživajte u njenom predivnom mirisu i ljepoti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *