Znate li čemu služe kesice koje dobijete u kutiji s obućom? Nismo ni svjesni kakvu svrhu imaju

Znate li čemu služe kesice koje dobijete u kutiji s obućom? Nismo ni svjesni kakvu svrhu imaju

Mnogi ljudi često nisu svjesni svrhe malih kesica s kuglicama koje dolaze u kutijama s novom obućom, te ih često bacaju u smeće ne shvatajući njihovu stvarnu korisnost, a ove male, neupadljive kesice sadrže silika-gel, koji je izuzetno efikasan u apsorpciji vlage i evo nekoliko načina kako možete iskoristiti silika-gel u svakodnevnom životu:

Silika-gel možete koristiti u kuhinji kako biste održavali svježinu hrane, a stavite kesicu u posudu s vitaminima ili u kesu s hranom za kućne ljubimce kako biste spriječili da vlaga ošteti sadržaj.

U ormarima, silika-gel je koristan za održavanje suhoće odjeće, te ih možete staviti u korpu za prljavi veš ili među čiste odjevne komade kako bi se spriječilo stvaranje vlage i neugodnih mirisa.

Postavljanjem silika-gela između prozora možete spriječiti kondenzaciju i zamagljivanje stakla. Također, ako vam mobilni telefon upadne u vodu, stavite ga u kesu s nekoliko kesica silika-gela kako biste apsorbovali vlagu.

Za čuvanje važnih dokumenata i starih fotografija, stavite kesice silika-gela u kutiju kako biste ih zaštitili od vlažnosti i očuvali u dobrom stanju.

Na putovanjima, silika-gel može biti koristan za održavanje suhoće odjeće u koferu ili za zaštitu mokrih predmeta poput kupaćih kostima od neugodnih mirisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *