Isključite ga preko noći: 0vaj uređaj je gutač struje, a nije ni bojler ni veš mašina

Isključite ga preko noći: 0vaj uređaj je gutač struje, a nije ni bojler ni veš mašina

Kada razmišljamo o plaćanju računa, jedna od najvećih briga često je račun za struju, a mnogi se iznenade kada vide visoku cifru ali ipak treba malo obratiti pažnju.

Iako većina ljudi prvo pomisli na bojlere ili peći kao glavne potrošače električne energije, važno je napomenuti da i internetski modemi mogu značajno utjecati na potrošnju.

Pri odabiru internet modema, važno je obratiti pažnju na energetsku učinkovitost kako bismo osigurali da troši što manje energije kad je uključen, ali i u stanju mirovanja. Preporučljivo je odabrati model koji omogućava isključivanje Wi-Fi funkcionalnosti kada nije u upotrebi, posebno noću ili kada nema aktivne telefonske veze.

Iako oni ne troše više energije od drugih električnih uređaja, njihovo isključivanje kada nisu potrebni može značajno doprinijeti uštedi energije. Važno je napomenuti da internetski modemi po sebi ne troše više energije od, primjerice, hladnjaka ili drugih kućanskih aparata. Međutim, praktično je isključiti ih kad god nisu u aktivnoj upotrebi kako bismo smanjili ukupnu potrošnju energije u kući.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *