Svi držimo ovaj otrov u frižideru: Od ovoga možete da se rabolite, izaziva probleme i kod djece

Svi držimo ovaj otrov u frižideru: Od ovoga možete da se rabolite, izaziva probleme i kod djece

Posude za čuvanje hrane su korisne za održavanje svježine, ali važno je znati da mogu sadržavati bisfenol A (BPA), koji se smatra opasnim spojem prisutnim u plastici, a od 1960-ih, BPA se koristi u proizvodnji plastike.

Prema Klinici Mayo, BPA se koristi i u premazima unutar metalnih proizvoda kao što su limenke hrane i čepovi boca, a kontakt hrane s BPA može rezultirati apsorpcijom ove kemikalije.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) tvrdi da male količine BPA nisu štetne, no postoji zabrinutost posebice kod proizvoda za djecu kao što su bočice i posude za hranu. Studije pokazuju da izloženost BPA može imati štetne učinke na razvoj djece i potencijalno povećati rizik od povišenog tlaka kod odraslih.

Stručnjaci s Harvarda preporučuju izbjegavanje hrane koja dolazi u kontakt s BPA te preferiranje svježe hrane u odnosu na konzerviranu. Preporučuje se odabir boca za vodu i posuda za hranu koje ne sadrže BPA, kao što su one od stakla, nehrđajućeg čelika ili porculana.

Klinika Mayo upozorava da se plastika s BPA ne bi trebala zagrijavati u mikrovalnoj pećnici ili prati u perilici posuđa jer to može dovesti do oslobađanja BPA u hranu, što je važno izbjegavati. Staklo, nehrđajući čelik i porculan su sigurnije alternative prema informacijama s portala Eat This, kako to prenosi N1.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *