Znate li zašto se kod žena javljaju dlačice na bradi? Evo šta je uzrok dlakavosti lica kod žena

Znate li zašto se kod žena javljaju dlačice na bradi? Evo šta je uzrok dlakavosti lica kod žena

Suprotno popularnom mišljenju, dlake na bradi nisu isključivo rezervirane za muškarce jer žene takođe mogu imati ovu pojavu, dok sve žene imaju dlake na licu i tijelu, ali su one obično tanje i svjetlije, što ih čini manje vidljivima.

Ipak, osobe s tamnijom kožom često imaju tamnije dlake na bradi u odnosu na one s svjetlijom kožom ili plavom kosom, gubitak kose kod žena može se javiti u starijoj dobi ili kao rezultat hormonalnih poremećaja.

Ponekad može ukazivati na ozbiljnije zdravstvene probleme, prekomjeran rast dlaka na tijelu i licu kod žena naziva se hirzutizam, a može se pojaviti zbog različitih uzroka. Kako žene stare, naročito nakon 80. ili 90. godine, može doći do povećanja dlaka na licu, što može početi i ranije, naročito tokom menopauze zbog smanjenja razine estrogena.

Genetska predispozicija također može igrati ulogu, pa je korisno pratiti obrasce rasta dlaka u porodici, a privremeni rast dlaka može biti rezultat hormonskih promjena tokom trudnoće.

Policistični jajnici, još jedan h0rmonalni poremećaj, karakteriziraju neredovite menstruacije, prisutnost policističnih jajnika i višak androgena, poznatih kao “muški hormoni”. Prekomjerna količina kortizola kod osoba s Cushingovim sindromom može uzrokovati različite simptome, uključujući rast dlaka na licu, strije, debljanje, smanjenu seksualnu želju, te oslabljene mišiće i kosti.

Postoji nekoliko metoda za uklanjanje neželjenih dlačica, kao što su depilacija voskom, čupanje, brijanje ili lasersko uklanjanje dlaka, a ako ste zabrinuti zbog prekomjerne dlakavosti, preporučuje se da potražite savjet stručnjaka kako biste utvrdili uzrok i istražili odgovarajuće opcije liječenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *