Nije isto sa 30 i 60: Doktor pokazao tabelu normalnog krvn0g pritisk za vaše godine

Nije isto sa 30 i 60: Doktor pokazao tabelu normalnog krvn0g pritisk za vaše godine

Koncept jedne univerzalne vrijednosti za sve ljude je netočan, a kako starimo, naše razine krvnog tlaka se mijenjaju, pa standardi za 30-godišnjaka ne odgovaraju uvijek onima za 60-godišnjaka.

Normalne vrijednosti krvnog tlaka odražavaju dobro fizičko zdravlje i pravilno funkcioniranje srca, a razina krvn0g tlaka ovisi o intenzitetu srčanih kontrakcija i brzini izbacivanja krvi iz srca u minuti.

Osim toga, sastav krvi i otpor koji pružaju stijenke krvnih žila također igraju ključnu ulogu, a ako se te razine poremete, mogu nastati zdravstveni problemi koji zahtijevaju pažnju i pravilno upravljanje.

Normalne razine stresa razlikuju se od osobe do osobe, uzimajući u obzir fizički sastav, prisutnost drugih medicinskih stanja i slične čimbenike, prema Medical Networku, svaka osoba ima svoj prag iznad kojeg je stres abnormalan.

Za osobe u dobi od 30 do 34 godine, standardne vrijednosti krvnog tlaka su 121/80 mmHg, a ako očitanje padne ispod 110/77 mmHg ili se poveća iznad 134/85 mmHg, preporučuje se konzultacija s liječnikom.

Za osobe u dobi od 50 do 54 godine, normalan krvni tlak je 129/85 mmHg, što je viša vrijednost u usporedbi s onom za dvadeset godina mlađe osobe, a ova promjena objašnjava se prirodnim promjenama koje se događaju u krvnim žilama, srčanim mišićima i drugim organima s godinama.

Visoki i niski krvni tlak mogu uzrokovati razne zdravstvene probleme, a za točno određivanje stvarne razine krvn0g tlaka potrebno je provoditi mjerenje dosljedno, dan za danom, kroz nekoliko dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *