Stavila sam 0vu namirnicu na masno tkivo i ono je preko noći nestalo: Evo šta me spasilo, svi ga imate u kući

Stavila sam 0vu namirnicu na masno tkivo i ono je preko noći nestalo: Evo šta me spasilo, svi ga imate u kući

Naslage holesterola oko očiju, poznate kao ksantomi, predstavljaju male žute izrasline koje nastaju usljed nakupljanja holesterola u koži, Ove izrasline mogu varirati u veličini i teksturi; mogu biti meke ili tvrde na dodir i često se javljaju u grupama. Iako ksantomi nisu bolni, mnogi ih smatraju estetski neprivlačnima, što može uticati na samopouzdanje i izgled osobe.

Ksantelazma je specifičan oblik ksantoma koji se najčešće pojavljuje oko očiju, Ovo stanje karakterizira nakupljanje lipida (masti) ispod površine kože, što stvara žute izrasline. Ksantelazma može nastati u bilo kojoj dobi, ali je češća kod osoba srednjih godina i starijih, najčešće je povezana s povišenim nivoima holesterola, ali može biti rezultat genetskih predispozicija. Također može biti prisutna kod osoba sa dijabetesom ili oboljenjima jetre koji utiču na metabolizam lipida.

Metode uklanjanja ksantelazme: Iako njihova učinkovitost može varirati, neki ljudi koriste prirodne lijekove kao što su pasta od belog luka, jabukovo sirće, ricinusovo ulje i unutrašnjost kore banane za smanjenje vidljivosti ksantoma.

Preventivne mjere za smanjenje rizika od ksantoma uključuju:

Zdrava dijeta: Održavanje uravnotežene prehrane bogate voćem, povrćem i omega-3 masnim kiselinama (kao što je masna riba) može pomoći u snižavanju nivoa holesterola.

Jako je bitno imati redovnu fizičku aktivnost jer može poboljšati ukupni nivo kolesterola i smanjiti rizik od brojnih zdravstvenih problema.

Iako ksantelazme same po sebi nisu 0pasne, mogu ukazivati na potrebu za većom pažnjom prema zdravlju, posebno u vezi s nivoom holesterola, pravilna prevencija i moguća liječenja mogu pomoći u smanjenju njihove pojave i poboljšanju cjelokupnog zdravlja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *