Grčevi u nogama su 0pasan symptom: Evo na šta ukazuje boI u listovima i butinama

Grčevi u nogama su 0pasan symptom: Evo na šta ukazuje boI u listovima i butinama

Nedostatak esencijalnih minerala u tijelu može uzrokovati povremeno stezanje ili grčeve u listovima, a ponekad se ti grčevi mogu proširiti i na bedra, ovi simptomi često se povezuju s prekomjernim znojenjem, ali mogu također ukazivati na ozbiljno suženje ili potpuni blokad krvn’ih arterija u nogama.

Kada se pojavi takva nelagoda, važno je obratiti pažnju na moguće probleme s cirkulacijom, a Dr. Dragica Stepić, stručnjakinja opće kirurgije, objašnjava da osjećaj zatezanja ili nelagode u određenim dijelovima nogu može ukazivati na probleme s arterijama natkoljenice.

Također, može doći do suženja arterija u preponama ili zdjelici, što se naziva i abdomenalna arterijska bolest. Medicinski stručnjaci obično provode sveobuhvatnu procjenu koja uključuje provjeru pulsa u nozi i analizu promjena na koži koje mogu biti posljedica ishemije.

Zatim koriste color Doppler indeks za procjenu omjera krvnog tlaka u nogama u odnosu na tlak u rukama, ovo mjerenje pomaže u ocjeni učinkovitosti protoka krvi kroz manje krvne žile u nogama, a na temelju ovih nalaza, liječnici mogu odlučiti o daljnjim koracima u liječenju.

Dr. Stepić također objašnjava da će liječnik nakon pregleda procijeniti potrebu za hitnom angiografijom ili kontrastnim slikama kako bi se dobio jasniji prikaz stanja krvnih žila. Ako je potrebno, može se razmotriti primjena revaskularizacijskih metoda, kao što su ugradnja stenta ili premosnica, kako bi se poboljšao protok krvi i ublažili simptomi.

Ako detaljna analiza ne otkrije značajno suženje krvnih žila, liječnik može preporučiti alternativne oblike liječenja, a uz medicinsku intervenciju, redovno hodanje je važno za ublažavanje tegoba i poboljšanje cirkulacije u nogama, ddok kretanje potiče cirkulaciju i može pomoći u prevenciji ozbiljnijih komplikacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *