Ako želite da vam paradajz rađa cijelog ljeta posadite ga na 0vaj način: Samo tako će biti otporan na sve boIesti

Ako želite da vam paradajz rađa cijelog ljeta posadite ga na 0vaj način: Samo tako će biti otporan na sve boIesti

Iskusni vrtlari koriste dvije učinkovite metode za sadnju paradajza koje pomažu biljkama da postanu otpornije na bolesti i vremenske nepogode.

Bočno Sađenje: Paradajz ima sposobnost da razvija korijenje gdje god njegova stabljika dodiruje tlo, a sadnja sadnice dublje omogućava stvaranje većeg i jačeg korijenskog sistema i ovo poboljšava apsorpciju hranljivih materija i vode te pomaže biljci da ostane stabilna, čak i pri jakom vjetru. Idealno je saditi paradajz kada je sadnica visoka između 15 i 30 centimetara.

Preporučuje se da se biljka sadi duboko, čak do dvije trećine njene visine i nije potrebno uklanjati donje listove i stabljike nego se oni mogu zakopati zajedno s ostatkom biljke.

Prije sadnje, važno je da tlo bude rastresito, a ne tvrdo ili zbijeno, dok dobro pripremljeno zemljište olakšava rast novog korijenskog sistema, a preporučuje se da se tlo prekopava i obogati kompostom.

Metoda dubokih rupa: Ova metoda je najčešća, ali može biti izazovna na zbijenom tlu, dok rupa treba biti dovoljno duboka da zakopa veći dio stabljike.

Zalivanje: Nakon sadnje, obilno zalijevanje je ključno i  to potiče korijenje da raste prema dolje i maksimizira prednosti dubokog sađenja. Također redovno i obilno zalijevanje tokom vegetacijske sezone je ključno za zdravlje i snagu korijenskog sistema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *