Da li spavate na lijevoj ili desnoj strani? Zbog toga ćete dobro razmisliti o tome kako ćete večeras spavati

Da li spavate na lijevoj ili desnoj strani? Zbog toga ćete dobro razmisliti o tome kako ćete večeras spavati

Kvalitetan san je ključan za očuvanje zdravlja i opće dobrobiti, a položaj spavanja može značajno uticati na kvalitet sna, a svaki položaj spavanja ima svoje prednosti i nedostatke, a evo kako različiti položaji mogu uticati na vaše zdravlje:

Gorušica i položaj spavanja: Spavanje na desnoj strani može povećati rizik od povratka želučane kiseline u jednjak, što uzrokuje žgaravicu i s druge strane, spavanje na lijevoj strani može pomoći u prevenciji ovog problema.

Bore i položaj spavanja: Spavanje na boku može uzrokovati preuranjene bore zbog trenja i pritiska lica na jastu, pa se preporučuje spavanje na leđima kako bi se smanjio kontakt lica s jastukom.

Problemi s vratom: Spavanje na boku može dovesti do neusklađenosti glave i kičme, što može izazvati bolove u vratu ili probleme s cervikalnim diskom i spavanje na leđima je bolje za usklađivanje glave i kičme.

Spavanje na boku može uzrokovati hronične bolove u leđima zbog nepravilnog pritiska i položaja kičme, Ležanje na leđima s jastukom ispod koljena može pomoći u smanjenju pritiska na leđa, pa možete sljedeći put tako probati.

Spavanje tokom trudnoće: Tokom trudnoće, spavanje na desnoj strani ili stomaku treba izbjegavati, jer može izazvati dodatni stres na bebu, dok spavanje na lijevoj strani je preporučljivo jer poboljšava cirkulaciju i pomaže u smanjenju pritiska na unutarnje organe.

Iako mnogi ljudi preferiraju spavanje na boku, spavanje na leđima se često preporučuje kao najbolji položaj za zdravlje, naravno, najvažnije je odabrati položaj koji vam je najudobniji i koji ne ometa vaš san.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *