0vo je najg0ra hrana od koje skače holesterol: Samo jedno pravilo primjenite i istopiti ćete ga u rekordnom roku

0vo je najg0ra hrana od koje skače holesterol: Samo jedno pravilo primjenite i istopiti ćete ga u rekordnom roku

Kolesterol u našem tijelu igra ključnu ulogu kao osnovna komponenta za izgradnju stanica i očuvanje općeg zdravlja, međutim, sve je veći broj ljudi koji imaju povišene razine kolesterola, što može premašiti preporučene granice.

Mnogi vjeruju da je hrana bogata kolesterolom, poput žumanjaka, glavni uzrok problema, međutim, pravi uzrok su namirnice bogate zasićenim mastima, uključujući crveno meso (poput govedine, svinjetine i janjetine) te mesne prerađevine i ključno je smanjiti unos ovih proizvoda.

Za učinkovito smanjenje razine kolesterola, preporučuje se izbjegavanje mliječnih proizvoda s visokim udjelom masti, poput maslaca, vrhnja i punomasnog mlijeka, te također, treba se suzdržati od peciva i kolača zbog visokog sadržaja masti i dati prednost zdravijim alternativama.

Održavanje zdrave prehrane uključuje i ograničavanje konzumacije svih vrsta ulja, poput palminog i kokosovog, te izbjegavanje pržene hrane i preporučuje se da unos masti ne prelazi 10 posto ukupnog dnevnog unosa kalorija, a na primjer, za dnevni unos od 2000 kalorija, potrošnja masti ne bi trebala prelaziti 200 kalorija, što je otprilike sadržaj u 3 jaja, 100 grama tune u ulju ili 50 grama sira.

Redovno bavljenje aerobnim aktivnostima, kao što su brzo hodanje, trčanje, vožnja bicikla i plivanje, može pomoći u povećanju razine HDL kolesterola (poznatog kao “dobri” kolesterol) i smanjenju LDL kolesterola (poznatog kao “loši” kolesterol). Preporučuje se minimalno 150 minuta umjerenih aerobnih vježbi tjedno ili 75 minuta intenzivnijih vježbi.

Za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, korisno je uključiti vježbe snage, kao što su dizanje utega ili trening otpora, u svoju rutinu i morate izbaciti alk0hol ili ga smanjiti na minimalno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *