Mesta na kojima se znojite otkrivaju kakvog ste zdravlja: Evo kada se treba odmah javiti lekaru (FOTO)

Mesta na kojima se znojite otkrivaju kakvog ste zdravlja: Evo kada se treba odmah javiti lekaru (FOTO)

U ovom članku razmotrit ćemo temu znojenja, problem s kojim se gotovo svaka osoba susreće, dok se u medicinskim krugovima za osobu koja se malo znoji često kaže da je zdrava, što je s onima koji se znoje obilno?

Znojenje je prirodan fiziološki proces koji pomaže u održavanju konstantne tjelesne temperature kao odgovor na različite vanjske čimbenike, poput klimatskih uvjeta i tjelesne aktivnosti. Važno je napomenuti da znojenje može biti uzrokovano ne samo emocionalnim stresom, već i promjenama u hormonskom statusu, poput menopauze, te određenim zdravstvenim stanjima.

Ako primijetite da se znojite prekomjerno uz gubitak težine bez vidljivog razloga ili se znojite samo noću, važno je potražiti liječničku pomoć. Hiperhidroza, stanje koje karakterizira prekomjerna aktivnost žlijezda znojnica, može značajno utjecati na kvalitetu života.

Znoj ne samo da uzrokuje tjelesni miris, već pruža i informacije o općem zdravlju. Anhidroza, stanje koje se karakterizira nedostatkom znojenja, može uzrokovati simptome poput umora, crvenila, vrtoglavice i osjećaja vrućina. Znoj je slanog okusa, ali kada postane previše slan i uzrokuje osjećaj pečenja u očima, to može značiti nedostatak natrija u tijelu.

Nedostatak natrija može uzrokovati dehidraciju i druge tjelesne probleme, a za pravilnu hidrataciju i smanjenje slanog izgleda znoja, preporučuje se konzumacija pića koja sadrže elektrolite.

Važno je znati da znoj sam po sebi ne miriše, a neugodan miris koji često povezujemo sa znojem rezultat je interakcije između znoja i bakterija na koži, dok intenzitet mirisa može biti pod utjecajem stresa, prehrane i lijekova.

Trudnice mogu primijetiti pojačano znojenje, što ponekad može biti rani znak određenih problema i promjene u mirisu tijela čest su dio ovog razdoblja, dok se preporučuje pijenje puno vode, izbjegavanje začinjene hrane i nošenje odjeće od prirodnih materijala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *