Stalno se tuširamo, a jedan dio tijeIa niko ne pere: Leglo je prljavštine, a 0vo je jedini način da ga dobro očistite

Stalno se tuširamo, a jedan dio tijeIa niko ne pere: Leglo je prljavštine, a 0vo je jedini način da ga dobro očistite

Danas ćemo razgovarati o važnosti osobne higijene, posebno u vezi s procesom tuširanja, a razumijemo da ponekad možete poželjeti brzo obaviti tuširanje i izaći van, ali važno je znati da to nije najbolji pristup.

Možda ćete biti iznenađeni kada saznate koje područje vašeg tijela može sadržavati najviše mikroba i koje su moguće posljedice nepravilnog i nedosljednog čišćenja, a Dr. Karan Raj, stručnjak za tjelesnu higijenu, često razbija mitove i podiže svijest o zdravstvenim problemima koji se često zanemaruju.

Njegova saznanja mogu vam pomoći da saznate mnogo zanimljivih informacija o tijelu i najboljim praksama za njegu, dok Dr. Raj ističe da mnogi ljudi koji se tuširaju svaki dan često zanemaruju temeljito čišćenje pupka, koji je jedno od najprljavijih dijelova tijela.

Pupak može lako skupiti bakterije, razne nečistoće, mrtve stanice kože, vlakna od odjeće i druge ostatke, a obično pranje vodom ili samo kupanje nisu dovoljni; također, nikada ne smijete koristiti oštre predmete za čišćenje i takvi predmeti mogu uzrokovati ozbiljne povrede i infekcije.

Za temeljitije čišćenje pupka preporučuje se upotreba vate, a bitno je temeljito oprati i osušiti pupak dok stručnjaci napominju da topli, vlažni nabori pružaju idealno okruženje za gljivice, što može uzrokovati peckanje, crvenilo i neugodne mirise.

Efikasna metoda za čišćenje pupka uključuje nanošenje male količine maslinovog ili kokosovog ulja i ostavljanje da djeluje 10 do 15 minuta prije ispiranja, a naravno nakon toga, potrebno je oprati pupak sapunom i vodom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *