“Nalazi vam mogu biti idealni, ali ako ovo imate, to vam znači infar'kt”: Tvrdi doktor Emir Solaković

“Nalazi vam mogu biti idealni, ali ako ovo imate, to vam znači infar’kt”: Tvrdi doktor Emir Solaković

Dr. sc. Emir Solaković, kardiovaskularni kirurg, naglašava da standardni nalazi često ne pružaju potpuno prikaz našeg zdravstvenog stanja, te ističe važnost praćenja CRP-a (C-reaktivnog proteina) i fibrinogena u procjeni kardiovaskularnih bolesti.

Infekcije su jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih bolesti jer mogu uzrokovati oštećenje sluznice krvnih žila i upalu, a Dr. Solaković objašnjava da upala može oštetiti stijenke krvnih žila, što dovodi do taloženja krvnih komponenti, poput crvenih krvnih zrnaca i trombocita, na oštećenim mjestima dok sve to može rezultirati razvojem arterioskleroze.

Važno je da prilikom laboratorijskih pretraga liječnik izmjeri razinu CRP-a, koji je marker upale u tijelu, a CRP se smatra naprednijom metodom otkrivanja upale u odnosu na leukocite i sedimentaciju, dok su normalne razine CRP-a obično su do 5, a povišenje ukazuje na upalu.

Ako CRP ostane povišen unatoč liječenju, to može značiti da terapija nije adekvatna, a smanjenje CRP-a unutar tri dana od početka liječenja ukazuje na to da je liječenje učinkovito.

Dr. Solaković također naglašava važnost praćenja razine fibrinogena, proteina koji utječe na gustoću krvi i može uzrokovati začepljenje krvnih žila dok povišene razine fibrinogena mogu biti posljedica pretilosti, pušen’ja, stresa i visokog krvnog tlaka.

Ovi čimbenici mogu doprineti stvaranju krvnih ugrušaka, što može dovesti do srčanih b0lesti ili m0ždanog, a Dr. Solaković upozorava da ignoriranje ovih pokazatelja može imati ozbiljne p0sljedice, čak i ako drugi nalazi izgledaju normalno.

Kontinuirano praćenje razine CRP-a i fibrinogena može pružiti važne informacije o zdravlju kardiovaskularnog sustava i pomoći u prevenciji ozbiljnih bolesti, stoga, redovno pregledavanje svih rezultata zdravstvenih pretraga ključno je za osiguranje odgovarajućeg liječenja i održavanje optimalnog zdravlja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *